Raport: 13 ani de regres democratic în lume. România, pe un loc neașteptat de bun

democracy.jpg

Sursa imaginii: 
www.thebluediamondgallery.com

2018 a fost al 13-lea an consecutiv în care s-a înregistrat un declin al democrației și al respectării libertăţilor la nivel mondial. Este concluzia celui mai recent raport al Freedom House intitulat "Democraţia în lume 2019". România este considerată o ţară "liberă" și are un punctaj bun.

Documentul arată că ”regresele afectează o serie de ţări din toate zonele lumii, de la democraţii cu tradiţie îndelungată la regimuri autoritariste consolidate”.

Astfel, Statele Unite se află în regres, însă au totuși au un punctaj bun, de 86 din 100. Franţa are 90 de puncte din 100, Marea Britanie 93, Germania 94, iar nordul Europei stă cel mai bine: Finlanda, Norvegia şi Suedia au câte 100 de puncte.

Printre ţările considerate "parţial libere" figurează Ucraina (60 de puncte din 100), Republica Moldova (58 de puncte), Serbia (67), Ungaria (70) şi Bosnia-Herţegovina (53).

Pe de altă parte, Rusia are doar 20 de puncte din 100, China 11 puncte, Arabia Saudită 7, iar Siria 0 puncte.

Raportul acordă o atenţie specială situaţiei din Europa Centrală şi de Est. "Lideri antidemocratici subminează instituţii esenţiale în Europa Centrală şi în Balcani, inclusiv unii care au consolidat în mod insistent controlul asupra puterii dincolo de limitele constituţionale, continuând să submineze instituţii care protejează libertatea de exprimare şi asociere, precum şi normele statului de drept", precizează raportul.

Ungaria, condusă de premierul Viktor Orban, înregistrează un declin "dramatic" pentru Uniunea Europeană, acţionând "metodic" pentru a opri accesul vocilor critice la platforme de presă sau la societatea civilă.

În Polonia, partidul conservator Lege şi Justiţie, condus de Jarosław Kaczyński, a deteriorat "sistemul judiciar" în încercarea de a exercita control politic. Atacurile la adresa independenţei presei afectează şi alte democraţii europene, subliniază Freedom House, denunţând presiuni asupra posturilor publice în Austria, probleme în Cehia şi menţionând cazul jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak, asasinat în Slovacia.

Scor bun pentru România. Explicații?

Raportul Freedom House face referire și la România, care nu stă rău deloc: România este considerată o ţară "liberă", având un punctaj de 81 din 100. Cum se explică acest rezultat bun, având în vedere criticile cu care s-a confruntat în ultimul an Româania la nivel european?

Directoarea Fundației Freedom House România, Cristina Guseth, explică la RFI faptul că ”raportul nu a cuantificat suficient efectele derapajelor din România, care cu siguranță au existat în 2018”:

”Este grav ceea ce se întâmplă și poate că ar trebui să existe reacții nu doar la nivel de societate civilă, ci și din partea statului, ceea ce nu se întâmplă. Sunt multe semnale negative și în România, care, după părerea mea, sunt prea proaspete ca să fie înregistrate. De aceea avem un scor atât de bun”.

Ascultă:

 
Directoarea Fundației Freedom House România, Cristina Guseth, despre raportul "Democraţia în lume 2019"