Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iohannis motivează respingerea Olguței Vasilescu: Presiuni asupra justiţiei, atacuri la persoană, declaraţii controversate

iohannis_lia.jpg

Klaus Iohannis și Lia Olguța Vasilescu
Klaus Iohannis și Lia Olguța Vasilescu
Sursa imaginii: 
Facebook

Preşedintele Klaus Iohannis a anunţat joi că o refuză din nou, pentru a treia oară, pe Lia Olguţa Vasilescu, propusă pentru funcţia de ministru al Dezvoltării. Șeful statului spune că fostul ministru al Muncii nu are pregătirea necesară în sectorul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Nu este singurul reproș pe care Klaus Iohannis i-l face Olguței Vasilescu. PSD a reacționat transmițând că fie va sesiza CCR, fie va face demersurile pentru suspendarea președintelui.

ACTUALIZARE 1: Lia Olguţa Vasilescu anunţă, joi, pe Facebook, că a început redactarea unei plângeri penale pentru abuz în serviciu pe numele lui Klaus Iohannis, precizând că şeful statului nu are niciun motiv de legalitate pentru respingere, ci doar "ura personală".

ACTUALIZARE 2: Secretarul general al PSD Codrin Ştefănescu a declarat, pentru MEDIAFAX, că singura variantă este ca Guvernul să sesizeze CCR în legătură cu un conflict constituţional, din cauza unui nou refuz al preşedintele Klaus Iohannis de a o numi pe Olguţa Vasilescu la Ministerul Dezvoltării.

ACTUALIZARE 3: Preşedintele Comisiei juridice a Senatului Robert Cazanciuc a declarat că şeful statului a respins, de fiecare dată fără argumente, numirea Olguţei Vasilescu la Dezvoltare, fiind o încercare disperată a acestuia de a se valida în spaţiul public.

......................................................................................

Preşedintele Klaus Iohannis transmite PSD-ALDE că "în conformitate cu dispoziţiile Constituţiei trebuie să fie înaintată o altă propunere pentru funcţia de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice. Această propunere – spune șeful statului - ar trebui să răspundă cerinţelor referitoare la pregătirea generală, pregătirea în specialitatea domeniului, experienţa în materie, instruirea şi aptitudinile pentru funcţia în domeniu, reputaţia neştirbită şi moralitatea".

În același comunicat, președintele enumeră motivele pentru care, în opinia sa, Lia Olguţa Vasilescu nu are pregătirea necesară pentru a conduce Ministerul Dezvoltării.

Candidatul "nu are experienţa în materie necesară promovării şi gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel naţional în domeniul complex al dezvoltării regionale şi administraţiei publice. În calitate de primar, Olguţa Vasilescu nu a promovat şi nu a gestionat politici publice de nivel naţional, iar în calitate de parlamentar a desfăşurat activitate în comisii parlamentare care, prin obiectul de activitate, sunt direct legate fie de pregătirea sa profesională, respectiv domeniul culturii, artei şi mijloacelor de informare în masă, fie au legătură cu experienţa obţinută în calitate de ministru, respectiv domeniul muncii şi protecţiei sociale", spune Klaus Iohannis.

În plus, potrivit şefului statului, Vasilescu a promovat în calitate de ministru al Muncii un cadru "lipsit de transparenţă" în relaţia cu societatea civilă şi în procesul de dialog social şi a avut o serie de declaraţii "controversate".

"La conturarea acestui profil se adaugă declaraţiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiţiei, reţinute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii, toate acestea fiind aspecte care vin în contradicţie cu cerinţele de responsabilitate pe care le implică deţinerea unei funcţii de înaltă demnitate publică, precum cea de viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice", conchide preşedintele Klaus Iohannis.

În fine, reacția PSD la decizia șefului statului nu a întârziat să apară. Deputatul PSD Eugen Nicolicea a declarat, pentru MEDIAFAX, că avem în față un conflict juridic de natură constituţională şi singura soluţie este sesizarea CCR. Un alt social-democrat Cătălin Rădulescu este mai vehement și spune că şeful statului trebuie suspendat din funcţie.