Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Brexit: UE îi face o concesie minimă Regatului Unit

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Jean-Claude Juncker a acceptat joi o eventuală modificare a declarației politice ce însoțește Acordul de retragere a Regatului Unit din UE. Însă, în urma întrevederii cu Theresa May dosarul este departe de a fi rezolvat, iar “concesia” făcută de Juncker este infimă.

Theresa May le-a promis deputaților britanici că va cere renegocierea Acordului de retragere si a făcut-o. Juncker le-a promis europenilor că nu va accepta asta si a făcut-o.

Întâlnirea, atât de așteptată dintre cei doi, s-a soldat doar cu o vagă concesie privind conținutul declarației politice anexată Acordului. Theresa May se întoarce la Londra cu mâinile goale.

Asta nu-i împiedică pe europeni să programeze o nouă reuniune între Juncker si May la sfârșitul lunii februarie pentru a verifica „progresele făcute”

In termeni mai clari, echipele de experți ale Comisiei Europene, sub ochiul atent al lui Michel Barnier dar ținute în mâna de fier a secretarului general Martin Selmayr, vor reinventa textul declarației. 

Asta ar trebui să calmeze fricile si să răspundă unor nedumeriri britanice privind păstrarea Regatului Unit în Uniunea Vamală post Brexit. 

Ideea, numită în limba română „stabilizator permanent”, este menită să excludă necesitatea unei frontiere fizice între Irlanda si Irlanda de Nord. Dar linia dură a brexiteers vede aici o renunțare la suveranitate si o aberație juridică întrucât Londra ar continua să facă parte dintr-o Uniune Vamală unde nu ar mai avea un nicio putere de decizie. 

Si iată că astfel europenii sunt nevoiți să deschidă declarația politică , nu Acordul si să încerce reformulări de text care să le dea britanicilor impresia că nu sunt desconsiderați.

Adevăratul test pe care Theresa May va trebui să-l treacă, însă, este cel din luna martie, de la Summitul European care are loc cu câteva zile înainte de data părăsirii UE.

Pâna atunci, unitatea europeană rămâne, pare-se, de neclintit: 27 de state membre se exprimă printr-o singură voce (Barnier? Juncker ? Selmayr? ) iar Irlanda poate conta pe sprijinul celorlalte 26 de membre.