Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Ionel Dancă, la RFI: PNL așteaptă Bugetul în Parlament pentru a-l amenda

ionel_danca.jpg

PNL așteaptă Bugetul în Parlament pentru a-l amenda, declară la RFI purtătorul de cuvânt PNL Ionel Dancă.
Image source: 
Facebook / Ionel Dancă

Guvernul urmează să adopte în ședința de astăzi a Cabinetului Dăncilă bugetul pentru acest an. Partidul Național Liberal susține că din cifrele prezentate oficial până acum reiese clar că veniturile statului nu acoperă cheltuielile. PNL așteaptă Bugetul în Parlament pentru a-l amenda. Purtătorul de cuvânt PNL Ionel Dancă vorbește la RFI despre amendamente care să exprime o alocare bugetară pentru nevoile reale ale României.

Ionel Dancă a menționat explicit autostrăzile Unirii, alocări suplimentare pentru învățământ și spitale regionale.

"Partidul Național Liberal va susține amendamente pentru construcția autostrăzilor Tg. Mureș - Iași, Comarnic - Brașov, Sibiu - Pitești și a Centurii Capitalei.

Vom susține creșterea alocării în PIB a bugetului pentru Educație până la 5% pentru programe de afterschool, pentru burse în învățământul profesional.

Vom susține de asemenea decontarea cheltuielilor cu asistența socială a autorităților locale așa cum a fost până în prezent, respectiv de 90% din bugetul de stat. Nu susținem varianta propusă de Guvern ca aceste cheltuieli să revină în totalitate la nivelul administrației locale, pentru că acest lucru va duce la falimentul unor primării și la blocarea proiectelor de investiții. În acest moment, așa cum este construit bugetu lpentru autoritățile locale, practic administrațiile performante sunt penalizate în mod special administrațiile liberale care au dovedit că pot accesa fonduri europene și pot realiza proiecte de investiții.

Vom susține amendamente pentru construcția spitalelor regionale de la Craiova Iași și Cluj", a declarat la RFI purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal Ionel Dancă.

Proiecţia bugetară pentru acest an este construită pe un produs intern brut de 1.022.500 milioane lei, o ţintă de creştere economică de 5,5%, o rată a inflaţiei de 2,8% şi un deficit bugetar pe cash estimat la 2,55% din PIB.

Potrivit proiectului prezentat în urmă cu o săptămână de Ministerul Finanţelor, se prevede un plus de 54,9% la Transporturi, de 64,6% la Sănătate şi de 46,7% la Educaţie, la Ministerul pentru Mediul de Afaceri şi Ministerul Comunicaţiilor înregistrându-se o scădere a bugetelor.

După adoptarea proiectelor bugetului de stat și bugetului asigurărilor sociale, documentele vor fi trimise la Parlament, pentru dezbatere, în zilele următoare.