Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


James Melville: Actul de conștiință al unui ambasador american

james-melville-jr.jpg

Diplomatul James Melville a părăsit postul de ambasador american în Estonia, în iunie 2018, într-un gest public de protest.
Diplomatul James Melville a părăsit postul de ambasador american în Estonia, într-un gest public de protest, în iunie 2018,
Image source: 
Departamentul de Stat american (arhivă)

James Melville a avut o carieră diplomatică extraordinară, care a început în 1986 în Germania de Est. Au urmat acreditări de o importanță crescândă la Sankt-Petersburg,  sediul NATO, Paris și, între 2008 și 2010, Londra. Între 2010 și 2012, în a doua sa misiune la sediul ministerial din Washington, el a fost director executiv al Birourilor Europa - Eurasia și Organizații Internaționale. La 7 mai 2015, James Melville a fost nominalizat ca ambasador în Estonia, post pe care l-a părăsit, într-un gest public de protest, la 29 iunie 2018.

Acest act de conștiință a fost precipitat de retorica și atitudinea lui Donald Trump care, trei săptămâni mai devreme, la conferința marilor puteri industrializate G-7 din Canada, găsise de cuvință să ponegrească încă o dată Uniunea Europeană și NATO-ul.

Era un moment de profundă deziluzie pentru cei care speraseră că Donald Trump va reveni la stilul și substanță politicii externe a predecesorilor săi, abandonând linia conturată în campanie.

Într-o scrisoare deschisă publicată în octombrie 2018 în Washington Post, James Melville arăta exact acest lucru. Deziluzia era amplificată de faptul că încercaseră, el însuși, colegi cu experiență din Executiv și Legislativ, să le explice oficialilor noii Administrații importanța alianței NATO și pericolele apropierii de Kremlin.  În iunie 1987, când era consilier la ambasada din Berlinul de Est, James Melville avusese privilegiul de a asista la discursul lui Reagan de la poarta Brandenburg. Acel "dărâmați Zidul, domnule Gorbaciov," a fost pentru el o cauză pe care a slujit-o fidel de-a lungul întregii sale cariere, o afirmare a staturii morale, a rolului Statelor Unite de fondator al ordinii politice europene postbelice. Pentru James Melville, poziționările lui Trump erau o trădare a trecutului, o repudiere a valorilor care-i ghidaseră angajamentul diplomatic.  

 

James Melville: Ajunsesem la capătul mandatului obișnuit al unui ambasador - circa trei ani. Nominalizarea succesorului meu a fost însă retrasă în luna mai, și mi s-a oferit posibilitatea de a rămâne pe post.  Analizând lucrurile, mi-am dat seama că nu mai puteam sprijini,  în nici un fel, linia Executivului Trump și că era mai bine să plec. Sincer să fiu, nu am avut, inițial, intenția de a face publică această decizie, dar după ce președintele a atacat încă o dată, direct și incorect, NATO, Uniunea Europeană, întreaga relație transatlantică într-un mod pe care l-am socotit inadmisibil, am luat hotărârea să mă exprim deschis.

Reporter: Ați avut, ca ambasador, posibilitatea de a observa tranziția de la Obama la Trump. Ce schimbări ați remarcat, și cum v-au afectat ele misiunea?

James Melville: Am crezut, pe baza experienței mele diplomatice de peste 30 de ani și cunoștințelor mele istorice, că tranziția pașnică de la o Administrație la alta e un ritual firesc al democrației, dar că interesele naționale nu se schimbă. Domnul Trump era altfel decât predecesorii săi, iar experiența și cultura sa arătaseră lipsuri foarte mari în capacitatea de a înțelege de ce și cum ne-am poziționat strategic, decenii de-a rândul, în special în sfera transatlantică. Am crezut deci că va fi nevoie de timp, dar că în cele din urmă se va convinge că fidelitatea față de aliați, de alianțele noastre, în special cea militară nord-atlantică este necesară, că tot ce s-a făcut a servit interesul nostru național, și că e nevoie să rămânem solidari cu acești aliați împotriva dușmanilor comuni. Cum se vede clar din Estonia, primul dintre dușmani este Rusia.  Înaintea primei sale vizite la sediul NATO, în mai 2017,  am crezut - și am comunicat asta aliaților noștri estoni - că politica Statelor Unite față de alianța militară nu se va schimba, că președintele va spune ce se cuvine. Din nefericire, nu așa s-au petrecut lucrurile.  A profitat de ocazie pentru a-i ataca încă o dată pe aliați pe tema celor două procente, a criticat sediul NATO, a spus tot felul de alte lucruri.  Că prezența în NATO este în interesul fundamental al Statelor Unite n-a spus.

Reporter: Trebuie să fi fost un șoc la Tallinn, un punct atât de fragil dar și crucial al Alianței. Cum au reacționat estonienii la această nouă realitate a politicii americane, îndepartarea de NATO și aparenta apropiere de Putin?

James Melville: Estonienii sunt printre cei mai buni parteneri ai noștri, pentru că ne cunosc atât de bine. Se bazează pe Statele Unite pentru apărare, dar își duc povara proprie. Toate astea pentru că îi știu bine pe ruși: 250 din ultimii săi 300 de ani de istorie Estonia a fost ocupată de Rusia sau Uniunea Sovietică. După ce și-au redobândit independența, în 1991, conducătorii țării au luat, constant, decizii înțelepte în  ce privește alinierea cu Vestul, integrarea în instituțiile occidentale. E pentru ei o poliță de asigurare, pe care au plătit-o și o plătesc. Limbajul președintelui Trump a stârnit unele îngrijorări, dar tot ce au auzit de la alte oficialități americane, de la ceilalți aliați, le-au dat în continuare motive de încredere că le vom rămâne alături.

Reporter: O încredere din păcate zdruncinată aproape zilnic. La începutul lunii trecute circulau informații că Trump plănuiește să părăsească formal NATO-ul, iar pe 22 ianuarie Camera vota, în replică, 357 de voturi contra 22,  o lege de sprijinire a alianței militare nord-atlantice. Pe de altă parte, "Idila" Trump - Putin, rămânea la fel de intensă. Numeați "anistorică" poziționarea anti-NATO, pro-Putin, a lui Donald Trump. Care ar putea fi resorturile ei?

James Melville: Cred că e o enigmă, dar am toată încrederea că domnul Mueller îi va găsi rădăcina. Apropierea pe care Trump pare să o aibă de Putin și interesele sale motivează legislație de felul celei votate recent în Cameră. Toți parlamentarii, vasta majoritate a americanilor, sprijină alianța transatlantică.  E construită de Statele Unite și a fost, vreme de aproape opt decenii, un garant al păcii în Europa. Rămâne un mister de ce domnul Trump nu pricepe acest lucru, mister pe care sper că domnul Mueller îl va dezlega.

Reporter: V-ați început cariera la mijlocul anilor 1980 în Germania de Est, loc simbolic al angajamentului american în lupta de valori și idealuri care a fost Războiul Rece, și ați încheiat-o printr-o demisie de protest împotriva abandonării de către Administrația Trump a acelor principii și idealuri. Care este sensul acestei evoluții, din perspectiva unică pe care o aveți?

James Melville: Sunt un optimist. Am o mare încredere în parteneriatele extraordinare pe care le avem, cel cu Europa în special. Politica Statelor Unite și aliaților noștri, interesele comune de promovare a democrației, libertății și prosperității economice sunt valori și argumente bune, solide, care vor triumfa în orice dispută echitabilă de idei. Perioada pe care o traversăm este o aberație, și cred cu toată convingerea că vom reveni la principiile fundamentale.

Toate interviurile realizate de corespondentul RFI în SUA, Radu Tudor: http://www.rfi.ro/tag/interviu-sua

 
Ascultă AICI intervul cu diplomatul James Melville