Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Ordonanța de urgență de recurs în anulare încalcă statul de drept, spune Bruxelles

p0021320009-2.jpg

Justitie MCV
Comisia sta pe gânduri înainte de a-si publica analiza dupa primirea scrisorii
Sursa imaginii: 
EUropean Union 2018

Răspunsul lui Tudorel Toader privind ordonanța de urgență de recurs în anulare, trimis Comisiei Europene, nu este pe măsura așteptărilor. "Siguranța juridică, inclusiv respectarea hotărârilor judecătorești definitive (res iudicata), este o componentă esențială a statului de drept", spune Bruxelles.

Comisia Europeană a interpelat guvernul român în 24 ianuarie exprimând îngrijorarea privind ordonanța de urgență, iar Frans Timmermans i-a cerut un răspuns Vioricăi Dăncilă săptămâna trecută.

Răspunsul a fost trimis în 7 februarie, dată la care Timmermans a întâlnit-o la Bruxelles pe Dăncilă. Comisia confirmă că l-a primit. 

Astfel, Tudorel Toader îi explică lui Frans Timmermans că în ultimele luni există două decizii ale Curții Constituționale care au condamnat protocoalele secrete ca și o decizie în urma căreia Guvernul a decis să dea o Ordonanță de Urgență privitoare la posibilitatea recursului în anulare. 

Aceasta vine, se spune în scrisoare, ca urmare a erorilor înregistrate la ICCJ, în ceea ce privește completurile de 5 judecători. Este exact ceea ce Bruxelles nu voia să audă.

Comisia răspunde că a făcut o referire deja la prima decizie în ultimul raport MCV, în noiembrie 2018. 

 

Ea adaugă: „Siguranța juridică, inclusiv respectarea hotărârilor judecătorești definitive („res iudicata”), este o componentă esențială a statului de drept. După cum a subliniat Curtea Europeană de Justiție, este important ca deciziile judiciare definitive să nu mai poată fi repuse în discuție”.

Apoi, în cadrul recomandărilor găsite anual în rapoartele MCV ținta, obiectivul se mută, spune România, astfel încât devine imposibil de știut ce vrea Comisia Europeană. 

Problema a fost ridicată la Bruxelles de mai multe ori iar acum, pentru prima dată, ea figurează într-o informare trimisă presei de cabinetul Timmermans în urma întrevederii cu Viorica Dăncilă.

Să însemne aceasta că și Timmermans crede că obiectivele sunt prea « suple » sau doar că este de acord să se aplece asupra problemei ?

Suntem tentați să credem că de fapt, în acest moment, nici nu mai contează percepția Comisiei asupra problemelor României. Timmermans este în campanie electorală pentru șefia Comisiei Europene, ca multi alți membrii ai echipei. 

De acum și pâna la toamnă instituțiile UE se pun în lumină de veghe iar politicienii își văd doar de imaginea lor. Corupția din România și respectul față de justiție vor fi , poate, din nou privite îndeaproape doar de viitoarea echipă a Comisiei Europene despre care nu se știe nici ce componență va avea și nici de cine va fi condusă.