Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


SUA: Donald Trump, în campanie pentru 2020, insistă că zidul de la granița cu Mexicul este o urgență

trump-el_paso.jpg

SUA: Donald Trump, în campanie pentru 2020, insistă că zidul de la granița cu Mexicul este o urgență
Sursa imaginii: 
youtube.com

Președintele american Donald Trump a participat ieri seară la un miting în orașul de frontieră EL PASO, statul Texas,  pentru a explica încă o dată suporterilor săi și națiunii de ce Zidul pe granița sudică este o necesitate urgentă, un imperativ în lupta împotriva imigrației ilegale și problemelor pe care aceasta le generează, de la traficul de ființe umane și narcotice la criminalitate. Viziunea sa întunecată, bazată deseori pe date deformate și exagerări, este contestată din multiple direcții, de către politicianul Democrat texan Beto O'Rourke într-o manifestare-ripostă simultană, de guvernatori ai altor state de graniță care refuza să susțină inițiativele prezidențiale, de politicieni Democrați și un număr crescând de Republicani prinși în jocul unei false probleme ce riscă să blocheze încă o dată guvernul dacă soluția de principiu privind finanțarea unor bariere suplimentare, găsită ieri seară după lungi negocieri, va fi încă o dată respinsă de președinte.De doi ani și mai bine, febril ca-n prima zi de campanie, Donald Trump a prefăcut Zidul de pe granița sudică într-o obsesie națională. A răsucit adevărul, a manevrat statistici, a blocat guvernul, a inventat o criză națională pe care o invocă din ce în ce mai insistent.

Întregul sistem este ostatecul acestei fantezii politice.

"Imigrația ilegală este o cumplită tragedie umană. O femeie din trei este agresată sexual pe drumul lung și greu spre nord, spre țara noastră. Traficanții de carne vie, cei mai răi de pe fața pământului, profita de porozitatea graniței pentru a vinde tinere fete și femei în sclavie modernă. Vin cu mașina într-un loc unde nu-i nici zid nici vreo altă barieră, o fac la stânga și gata, felicitări, sunt în Statele Unite. Drogurile care se revarsă peste graniță omoară anual zeci de mii de americani nevinovați. Avem o problemă cu drogurile în ultimii șase-șapte-zece ani cum nu s-a mai pomenit. Dacă am construi zidul, am avea o mare scădere a numerelor, a procentelor. Numărul ilegalilor care trec granița este atât de mare încât nu mai avem unde-i ține".

Simultan, la Centrul Sportiv Chalio Acosta, la câteva sute de metri de Sala Polivalentă în care Trump îi prindea încă o dată pe partizanii săi înfocați iîn mrejele întunecatului său basm anti-imigraționist, Beto O'Rourke, politician Democrat texan și posibil candidat prezidențial oferea, sub lozinca, OPRIȚI ZIDUL, OPRIȚI MINCIUNILE, o viziune realistă asupra El-Paso-ului ca microcosm al unei probleme, imigrația, ce trebuie salvată de demagogia și ipocrizia celor care, precum președintele în postura de om de afaceri, au exploatat pentru profit imigranții ilegali pe care acum îi demonizează. 

Realitatea nu este un impediment pentru Donald Trump.  În iunie 2015, când își anunța candidatura, ilegalul malefic era deja prezent în centrul universului său politic. Diabolizarea imigrantului de culoare, hispano-american, mexican cu deosebire, va deveni o constantă în stridentă amplificare în decursul campaniei, în alocuțiunea de învestitură și în primii săi doi ani de mandat, presărați cu invocări din ce în ce mai stridente și apocaliptice ale răului ce pândește națiunea dincolo de fruntariile sudice. Un rău care nu poate fi exorcizat decât cu un Zid atotizbăvitor, care are în plus meritul de a deturna pasiunea și atenția populară de la problemele reale ale națiunii.

"În orașul de frontieră El Paso infracționalitatea violentă era la cote foarte înalte, una dintre cele mai înalte din țară.  Era considerat unul dintre cele mai periculoase orașe din America. Îndată după ridicarea acolo a unei bariere solide, El Paso a devenit una dintre cele mai sigure municipalități din țară", declama acum o săptămână ocupantul Casei Albe în Discursul Privind Starea Națiunii.  Cineva îi găsise președintelui argumentul perfect pentru Zidul său. S-a aflat foarte repede cine i-a oferit acest argument - ministrul statal al justiției Ken Paxton - și, la fel de repede,  argumentul era fals.  Criminalitatea a atins acolo nivelul cel mai înalt - peste 6.000 de incidente anual - în 1993; nivelul cel mai scăzut - între 2 și 3.000 - a fost consemnat în 2006, doi ani înainte de începerea construcției sistemului de bariere fizice preconizat de o lege votată în perioada Bush Jr. După finalizarea constructiei (2008-2009) și până-n 2014, rata criminalității a crescut ușor, stabilizindu-se în jurul cifrei de 3.000 anual.  El Paso, cel mai mare oraș de pe granița sudică, este astăzi cel mai sigur în plan național din categoria sa, peste 500.000 de locuitori, numai că această realitate are de-a face cu zidul discontinuu de 16 km local și 126 de km. zonal doar în fanteziile politice trumpiene.

"Relația noastră cu Mexicul e veche de aproape 400 de ani. Nu știi unde se termină El Paso și începe Juarez, dincolo de granița. Avem una dintre cele mai importante forțe de muncă bi-naționale, bilingve, bi-culturale din lume, cu o medie de vârstă de 31-32 de ani. Bariera fizică este parte integrantă a frontierei. Își are rostul ei, dar nu un leac universal. Nu-i posibil să ridici o barieră continuă din El Paso până-n Brownsville. Nu numai că prețul ar fi prohibitiv, geografia n-ar permite-o. Majoritatea pământului de-a lungul graniței este proprietate privată, deci nu e ușor de expropriat", preciza primarul Republican al orașului, Dee Margo. Între El Paso și Brownsville înspre sud-est distanța este de 1.336 km.  În orele premergătoare spectacolului trumpian, unul dintre fidelii președintelui, guvernatorul de Texas, Greg Abbott, regizase, în Eagle Pass - 790 km sud-est de El Paso - o mini-criză cu obișnuita coloană de imigranți în marș și, de cealaltă parte a graniței, în așteptare, rezerviști și mijloace mecanizate desfășurate pe un front de un kilometru și jumătate. Guvernatorul statului vecin, Noul Mexic, nu s-a dedat la un astfel de spectacol.

"Nu vom îngădui nici unei Adminstrații sau statului federal să încalce litera Constituției. Nu vom militariza frontiera și nu vom utiliza mijloacele noastre, printre care Garda Națională, în scopuri nepotrivite. În același timp, ne vom ocupa de acei nou-mexicani care sunt cu adevărat în pericol și care au nevoie de ajutor concertat federal și local. Cele două nu sunt incompatibile și vom fi, în acest sens, un exemplu", a punctat Democrata Michelle Lujan Grisham, care a ordonat retragerea efectivelor statale prezente pe granița din aprilie trecut. La fel a procedat noul guvernator al Californiei, Gavin Newsom, care va re-afecta, până la 31 martie, 350 de rezerviști. "Nu vom fi figuranți în acest teatru politic, nu vom răspunde la o criză măsluită" va spune astăzi Newsom în discursul privind Starea Statului. Realitatea californiană este similară celei texane și naționale: numărul tentativelor de trecere ilegală a frontierei cel mai scăzut din 1971, numărul imigranților ilegali prezenți pe teritoriul statului cel mai scăzut din ultimii mai bine de 10 ani.

La prezidențialele din 2016 Trump pierdea El Paso-ul la o diferență de peste 40 de puncte procentuale. Semn că discursul anxiogen sprijinit pe statistici măsluite nu prinde acolo unde realitatea imigrației este cunoscută în toată complexitatea ei.