
Politică
Gabriela Zoană (PSD): Trebuie să fim patrioţi; rapoartele MCV, realizate netransparent
Gabriela Zoana Iohannis Comisie Venetia referendum.jpg

Gabriela Zoană: În orice stat european, Legislativul are control asupra actelor Executivului. Din păcate, la nivel european, ne-am obişnuit ca Parlamentul European doar să legifereze, iar Comisia îşi vede liniştită de treabă. Avem exemplul MCV-ului, pe care-l contestăm cu toţii, conţinutul MCV-ului îl contestăm. Mai mult decât atât, nu există o transparenţă asupra modului în care au fost furnizate datele care au fost introduse în MCV.
Rep.: Dar ştim cu toţii, Comisia Europeană îşi trimite regulat la Bucureşti experţii, care se întâlnesc atât cu asociaţiile magistraţilor, cât şi cu oficiali ai Puterii. Deci au discutat şi cu dvs., de ce mai aveţi dubii?
G.Z.: Dar chiar Asociaţia Magistraţilor din România contestă aceste date. Deci iată, chiar asociaţiile profesionale direct implicate. Pe de altă parte, nu contest ce aţi spus şi aveţi foarte mare dreptate, dar tocmai de aceea trebuie să existe un control asupra acestor acte emise de către Comisie din partea Parlamentului European (...). Pe de altă parte, mi se pare absolut corect să existe transparenţă la nivelul Comisiei Europene şi Comisia Europeană să spună public de unde are, concret, aceste date (...), iar transparenţa nu este doar un principiu care trebuie să se aplice într-un stat membru, de exemplu în România, ci şi la nivelul cel mai înalt european.
Rep.: Vorbiţi de transparenţă, în condiţiile în care PSD-ul a adoptat în ultimii ani tot felul de măsuri legislative fără o consultare prealabilă, de exemplu OUG 13 sau OUG 114 în domeniul fiscal, Ordonanţe adoptate peste noapte, care au surprins pe toată lumea.
G.Z.: Staţi o secundă, dvs. vorbiţi de o Ordonanţă care până la urmă nu a intrat niciodată în vigoare.
Rep.: Dar aţi adoptat-o la ceas de noapte.
G.Z.: Să ne aducem aminte, pe vremea Guvernului tehnocrat condus de Cioloş sau să ne aducem aminte când doamna Monica Macovei, cea care constant intervine împotriva României în PE era ministrul Justiţiei, a schimbat peste noapte Codul de Procedură Penală şi Codul Penal, fără nici un fel de consultare publică.
Rep.: Şi nu s-a revoltat nimeni, pe când în cazul OUG 13 au ieşit în stradă zeci de mii de oameni şi aţi atras de asemenea criticile Bruxelles-ului.
G.Z.: Dar să ne aducem aminte că Monica Macovei nu doar că a schimbat peste noapte CP şi CPP, a schimbat şi şefii tuturor instituţiilor peste noapte, fără consultare publică.
"Este foarte corect ca fiecare stat membru să-şi păstreze suveranitatea"
Rep.: Dar aici nu e vorba de Monica Macovei, e vorba de guvernarea PSD, care este criticată de Bruxelles. Comisia Europeană spune acum că respectarea deciziilor definitive ale instanţelor este o componentă esenţială a statului de drept. Cum apreciaţi poziţia Bruxelles-ului?
G.Z.: În primul rând, este foarte corect ca fiecare stat membru să-şi păstreze suveranitatea, să legifereze în nume propriu. Nu ştiu dacă aţi văzut în Germania o astfel de ingerinţă a Bruxelles-ului în legislaţia naţională.
Rep.: Păi, acolo nici nu s-a pus problema să fie modificată legislaţia naţională ca în România.
G.Z.: Legislaţia naţională în România nu a fost modificată sau nu urmează să fie modificată decât în urma consultărilor publice, în urma realităţilor sociale, abuzurilor care au fost făcute în justiţie şi dacă există vreo modificare legislativă, nu am văzut până acum. Dacă dvs. aţi văzut, vă rog să-mi spuneţi, dacă a existat vreo modificare legislativă în justiţie făcută peste noapte, din contră.
Rep.: N-am văzut noi, dar au văzut cei din Comisia de la Veneţia, GRECO şi Comisia Europeană şi asociaţiile profesionale.
G.Z.: Eu văd că asociaţiile profesionale sunt, din contră, de partea Guvernului.
"Guvernul PSD lucrează pentru români"
Rep.: Depinde ce asociaţii. La care vă raportaţi, doar la cele favorabile PSD-ului sau şi la celelalte?
G.Z.: Dar nu este vorba de favorabile PSD-ului, trebuie să fie favorabile românilor, pentru că Guvernul PSD lucrează pentru români şi până la urmă, la sfârşitul zilei, este important ca interesul cetăţeanului să se regăsească în aceste legi, care sunt făcute numai şi numai în folosul cetăţeanului. Trebuie să încetăm cu această luptă continuă politică, pentru că nu aduce nici un bine României. Din contră, vreau să vă spun că acum exercităm preşedinţia Consiliului UE, iar Comisia Europeană ne solicită sprijinul pentru a finaliza dosare extrem de importante, dosare privind migraţia, dosarul deosebit de greu pe care-l avem de gestionat privind Brexitul, ca să nu mai vorbim despre Politica Agricolă Comună. Iată că avem nişte lucruri extrem de importante de făcut. Vreau să vă spun că România închide aproape în fiecare zi câte un dosar. Vreau să fim corecţi cu noi şi să fim patrioţi şi să ne uităm la preşedinţia Austriei, care a fost exercitată înaintea preşedinţiei României şi să vedem dacă într-o perioadă atât de scurtă de la preluarea preşedinţiei, Austria a închis atât de multe dosare câte a închis România. Haideţi să vedem realitatea, haideţi să fim români cu adevărat şi să ne mândrim cu munca noastră, indiferent dacă ne place sau nu partidul care exercită în numele României acum preşedinţia Consiliului UE. Da, eu recunosc acest lucru, PSD-ul a făcut lucruri foarte bune pentru România.
Rep.: Dar aici nu e vorba de suveranitate, cum spuneaţi mai devreme. Aici e vorba de un principiu în justiţie. Cancelariile occidentale văd tabloul de ansamblu. Pentru ele, statul de drept este un principiu inviolabil. Spuneţi că Bruxelles-ul este dezinformat. De ce nu l-aţi informat dvs., PSD-ul, mai bine?
G.Z.: Haideţi să vedem ce s-a întâmplat în Franţa şi ce s-a întâmplat în România. Când au propus în PE o rezoluţie pentru Franţa, însăşi propunerea a fost respinsă deîndată şi absolut toţi eurodeputaţii francezi au votat împotriva unei astfel de propuneri, indiferent de zona politică în care se află şi indiferent dacă în ţara lor sunt în Opoziţie sau nu, pentru că în Franţa, naţionalismul primează. Din păcate, în România, dacă eşti în Opoziţie, interesul politic, interesul electoral te face să uiţi că eşti român şi votezi împotriva propriei ţări.
Rep.: Dar de ce nu informează PSD-ul toate instituţiile europene, pe care le acuză de dezinformare?
G.Z.: Pentru că dumnealor primesc informaţii difuze din mai multe părţi, însă în ceea ce priveşte alte state care au probleme mai grave decât ale noastre sau care au aceeaşi problemă care s-a agravat mult mai puternic, acolo primesc acelaşi tip de comportament din partea tuturor eurodeputaţilor, chiar dacă sunt în Opoziţie sau nu (...). Chiar dacă vii tu şi informezi corect instituţiile europene sau le aduci argumente, atâta timp cât au mai multe tipuri de informaţii, până la urmă există posibilitatea să fie în eroare.