Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mugur Isărescu, în Senat: Indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci

Mugur Isarescu Senat ROBOR manipulat banci.jpg

Mugur Isărescu a oferit lămuriri în Senat pe tema ROBOR (Sursa foto: AFP/Daniel Mihăilescu-arhivă, ilustraţie)
Mugur Isărescu a oferit lămuriri în Senat pe tema ROBOR (Sursa foto: AFP/Daniel Mihăilescu-arhivă, ilustraţie)

Banca Naţională a României ”nu se joacă cu politica monetară”, iar dobânzile cresc în pas cu inflaţia, a declarat marţi guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în audierile din Senat. El mai precizează că indicele ROBOR nu a fost manipulat de către bănci, în condiţiile în care el a rămas la un nivel mai mic în trecut, în ton cu inflaţia.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, participă la audierea din comisiile reunite de specialitate din Senat, pe teme legate de cursul valutar şi ROBOR. Lângă el se află membrii Consiliului de Administraţie al Băncii Naţionale.

Senatorul ALDE, Daniel Zamfir, l-a întrebat pe Mugur Isărescu dacă indicele ROBOR a fost manipulat de bănci. Şeful BNR a răspuns că ”ROBOR nu este manipulat. Nu există o înţelegere de tip cartel între bănci (...). ROBOR a crescut, este normal, având în vedere că şi inflaţia a crescut”.

 

Ascultaţi aici cum se contrazic Daniel Zamfir şi Mugur Isărescu pe tema ROBOR:

 Guvernatorul băncii centrale spune că BNR ”nu se joacă cu politica monetară”: ”Dobânzile au crescut în pas cu inflaţia (...). Când inflaţia era foarte scăzută, negativă, nu exista un deficit de cerere, cu creşteri salariale mari. Era inflaţie negativă şi o creştere economică mare. Atunci, BNR a lăsat dobânda la 1,75%”.

Mugur Isărescu mai declară că ”dobânzile mici sunt de domeniul trecutului”, în condiţiile în care inflaţia a crescut semnificativ în ultimul an.

Mugur Isărescu afirmă în contextul ROBOR că Parlamentul ar putea să intervină, prin modificarea legislaţiei: Băncile sunt în concurenţă, nu putem spune: folosiţi asta! Parlamentul în înţelepciunea sa să modifice OUG 50, să spună să se ia doar mediile. Este echipa tehnică a băncii şi Ministerului de Finanţe.

Daniel Zamfir (senator ALDE): În 2008, situaţia vă contrazice, discuţia dintre trezorierii băncilor spunea <<noi de fapt manipulăm>>. Asta reieşea. Există în acea investigaţie o declaraţie a unui trezorier, care spunea: principalul mesaj al lui Cinteză, în numele guvernatorului Isărescu, îmi va da avertisment personal, dacă nu scădem ROBOR într-o săptămână. Ce pârghii aveaţi atunci legale să intervenţi şi azi nu?

Mugur Isărescu: Trebuia să vă uitaţi la cifre. Dvs. vorbiţi şi lucraţi cu vorbe.

Daniel Zamfir: Investigaţia Consiliului Concurenţei e document oficial.