Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Fota, despre bugetele serviciilor secrete: România poate fi expusă unor ameninţări

Iulian Fota revolta Kazahstan Rusia.jpg

Iulian Fota: În Kazahstan este o revoltă violentă, o contestare a stilului de guvernare (Sursa foto: Facebook/Iulian Fota)
Iulian Fota: În Kazahstan este o revoltă violentă, o contestare a stilului de guvernare (Sursa foto: Facebook/Iulian Fota)

România poate fi expusă unor ameninţări, în urma reducerii bugetelor serviciilor secrete de către Parlament. O spune la RFI Iulian Fota, fost consilier prezidenţial pentru securitate naţională. Reacţia sa vine după ce parlamentarii au diminuat sumele alocate SRI, SPP şi SIE, în timpul dezbaterilor asupra bugetului de stat pe 2019. Votul final asupra legii bugetului este aşteptat vineri.

Iulian Fota atrage atenţia că serviciile secrete vor fi nevoite să reducă fondurile pentru unele operaţiuni strategice: „Tăierea asta de bugete la serviciile de informaţii poate avea consecinţe semnificative, atât în planul securităţii naţionale a României, cât şi în planul sensibil important al relaţiilor civil-militar, al relaţiilor între factorul politic, cel care dă sarcini serviciilor şi instituţiilor de securitate naţională şi aceste instituţii”.

Expertul avertizează că „România poate fi expusă, poate fi mai direct ameninţată prin aceste tăieri bugetare şi aici SRI a făcut nişte precizări, pentru că se ştie că bugetul Serviciului este grevat puternic de aspectele de ordin social, salarii, pensii. Să nu uităm că operaţiunile sunt cele care dau rezultate notabile, prin operaţiuni, prin spioni, prin operaţiuni prinzi terorişti sau previi atacuri teroriste, prin operaţiuni aperi Constituţia sau gestionezi problemele astea grave, serioase, legate de criminalitatea de la frontieră. Or banii care au fost reduşi vor fi tăiaţi inevitabil de la operaţiuni, pentru că nu poţi, cred că nici măcar legea nu te lasă, să tai bani de la pensii sau de la salarii”.

 
Iulian Fota, despre reducerea bugetelor serviciilor secrete