Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacții politice după anunțul lui Kovesi. PNL: Atac politic împotriva magistraților și procurorilor care deranjează

dna_nou_procuror_sef_interimar.jpg

Sursa imaginii: 
(Sursa foto: pixabay-ilustraţie)

Reacții politice după anunțul făcut de fosta șefă a DNA, citată că suspect într-un dosar în care acuzaţiile sunt de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. “ Să o chemi pe Laura Codruța Kovesi la audieri, pentru a fi pusă sub învinuire, chiar în ziua în care urmează să se prezinte la Bruxelles, pentru susținerea nominalizării sale la funcția de Procuror șef al Parchetului European, este absolut scandalos și ticălos”, a comentat pe facebook, Ionel Dancă, purtător de cuvânt al PNL. “Liderii PSD-ALDE nu doresc ca fosta șefă a DNA să ajungă procuror-șef european și folosesc toată mașinăria de manipulare și de presiune, dar și instituțiile subordonate politic, pentru a stopa chiar și fizic această numire pe ultima sută de metri”, spune liderul PLUS, Dacian Cioloș.

Această citare reprezintă dovadă cea mai puternică până în acest moment că Secția specială de anchetare a magistraților și procurorilor este o armă politică folosită de infractorii din PSD și ALDE împotriva Justiției din România, spune Ionel Dancă.” Partidul Național Liberal a sesizat Curtea Constituțională și Comisia de la Veneția împotriva înființării acestui organ politic de anchetă penală în Justiție. CCR a ignorat sesizarea noastră însă Comisia de la Veneția ne-a dat dreptate. La fel au consiserat și grupul statelor GRECO și Comisia Europeană și au cerut desființarea secției speciale penale pentru magistrați. Iată, secția specială de anchetare a magistraților este un instrument de atac politic împotriva magistraților și procurorilor care deranjează interesele infractorilor din PSD și ALDE. Nu vorbim aici doar de Laura Codruța Kovesi ci de orice magistrat și procuror care deranjează interesele unor infractori politici. Această secție specială de anchetare a magistraților NU ar fi trebuit să existe și să funcționeze, dacă PSD-ALDE ar fi respectat Raportul Comisiei de la Veneția și Raportul Comisiei Europene privind MCV”, explică liberalul. În opinia acestuia, “din primele momente au fost suspiciuni legate de faptul că înființarea acestei secții speciale a avut considerente politice, de natură a introduce în sistemul judiciar un jandarm politic care să-i pună la respect pe magistrații care îndrăznesc să nu respecte comandă de partid”.

“Această secție specială nu beneficiază de suficiente garanții de independență față de factorul politic și înființarea acestui structuri comportă riscul de a afecta independența magistraților și de a deveni un instrument de presiune și intimidare. În ciuda acestor demersuri politice de folosire a unor organe de anchetă penală, înființate ad-hoc de majoritatea PSD - ALDE, Partidul Național Liberal a sprijinit și va continuă să sprijine nominalizarea Laurei Codruța Kovesi la funcția de Procuror șef al Parchetului European la nivelul celui mai important grup politic european, Partidul Popular European, din care face parte Partidul Național Liberal”, a conchis Ionel Dancă. 

Și liderul PLUS, Dacian Cioloș, a reacționat printr-un comentariu postat pe pagina sa de socializare. “Încercarea de intimidare și discreditare a Laurei Codruța Kovesi este o acțiune de compromitere publică specifică actualei puteri. Liderii PSD-ALDE nu doresc ca fosta șefă a DNA să ajungă procuror-șef european și folosesc toată mașinăria de manipulare și de presiune, dar și instituțiile subordonate politic, pentru a stopa chiar și fizic această numire pe ultima sută de metri. Așa au procedat cu toți cei care li se opun și e momentul să înțelegem că situația se va înrăutăți cu cât ne apropiem de campania electorală. Punerea sub acuzare a Laurei Codruța Kovesi de către Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie este o dovadă că au construit mecanismele necesare pentru a supune Justiția intereselor acestei rețele clientelare de putere”, a declarat Cioloș. Potrivit acestuia, “este de datoria noastră să reacționăm și să schimbăm România în bine, stând alături de oamenii care încearcă să rămână drepți și curajoși în fața grupului infracțional al lui Dragnea.România nu o să se prăbușească, pentru că românii nu vor accepta să li se fure din nou țara!”