Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cristian Preda: Anchetarea lui Kovesi este o ticăloşie incredibilă

Cristian Preda Iohannis cadere Guvern referendum.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/Cristian Preda

Secţia care o anchetează pe Laura Codruţa Kovesi a fost deja calificată drept un instrument politic de către Comisia Europeană, declară la RFI eurodeputatul PPE Cristian Preda, membru al partidului PLUS.

Laura Codruţa Kovesi a fost citată la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, fiind suspectată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă.

Fostă şefă a DNA remarcă faptul că această citaţie vine în momentul în care se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.

Eurodeputatul Cristian Preda atrage atenţia că „secţia care o cheamă pe Kovesi să dea socoteală este o secţie care a fost criticată în rapoartele MCV, pentru că s-a considerat că poate să fie obiectul unei instrumentalizări politice”.

El spune că „doamna Kovesi s-a prezentat la un concurs (...) şi în prima etapă, dânsa a fost evaluată de un grup de jurişti eminenţi, veniţi din toate colţurile Europei, s-a făcut un juriu cu oameni de toată isprava, cei mai buni specialişti ai domeniului din Europa şi prima evaluare făcută a plasat-o pe doamna Kovesi pe locul întâi (...). După ce această primă etapă s-a încheiat. Tot ce vedem sau o parte din tot ceea ce vedem este încercarea Puterii din România de a bloca posibilitatea doamnei Kovesi de a se prezenta la a doua etapă de concurs. Ministrul Justiţiei e cel care a dat tonul şi a început să le scrie omologilor domniei sale din celelalte state membre, spunând că nu e bine că doamna Kovesi se prezintă la acest concurs (...). Iar ieri am aflat că secţia despre care vorbeam, calificată deja drept un instrument politic de către CE e folosită pentru a o împedica la limită fizic pe doamna Kovesi să meargă la un examen (...). Cum putem califica lucrul ăsta dacă nu drept o ticăloşie incredibilă? Eu n-am văzut în cei aproape 30 de ani de tranziţie o asemenea rea-voinţă îndreptată de Putere împotriva unui cetăţean”.

Ce efect vor avea noile evoluţii asupra candidaturii Codruţei Kovesi la şefia Parchetului European? „Eu cred că va fi efectul invers celui dorit de Tudorel Toader, Dragnea, Sebastian Ghiţă, cine mai vreţi dvs., corupţii din toate ţările care s-au unit, prin vocile autorităţilor de astăzi. Toată lumea constată că doamna Kovesi este o victimă a corupţilor pe care a reuşit cu mari eforturi să-i aducă în faţa justiţiei şi totul se întoarce împotriva majorităţii actuale”, conchide Cristian Preda.