Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Reacția Comisiei Europene la cazul Kövesi: toți candidații trebuie tratați corect

kovesi.jpg

Şefa DNA vede o legătură între anchetarea politicienilor şi preocuparea acestora de a aduce modificări Codului Penal
Sursa imaginii: 
RFI

Comisia Europeană spune că toți candidații la postul de procuror șef european trebuie tratați corect si adaugă: “independența justiției în România este de o importanță crucială”

Comisia europeana precizează, însă, că procesul de selecție a candidaților nu se află în mâinile sale, ci în ale Parlamentului European și ale statelor membre.

Laura Codruța Kövesi va fi audiată de Comisia de Libertăți Civile a Parlamentului European în 26 februarie, apoi candidatura sa va fi votată de miniștrii de justiție ai UE.

Comisia Europeană remarcă totuși că “in ceea ce privește independența justiției în România, am spus clar, în repetate rânduri, că o justiție independentă este de o importanță crucială”. 

Procurorul șef european este o funcție nou creată în UE, acesta își va desfășura activitatea în Luxembourg, dar a avea diferite birouri teritoriale în UE. 

Instituția procurorul European a fost creată pentru a investiga și a pedepsi frauda legată de banii europeni și ea a întâmpinat la început multe reticențe din partea statelor membre. Ea completează activitatea bine cunoscutului OLAF care nu are putere de a investiga și nici de a pedepsi. 

Laura Codruța Kövesi este favorită acum pentru a deveni primul procuror șef european din istoria UE.