Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Vot cu scandal în Parlament. Alocația copiilor, majorată de la 84 de lei la 150 de lei

copii.jpg

Image source: 
Facebook / Centrul European pentru Drepturile Copiilor cu Dizabilitati

Parlamentariii au adoptat, în această după-amiază, un amendament al deputatului PNL Robert Sigartau care majorează alocația copiilor de la 84 de lei la 150 de lei. Potrivit amendamentului adoptat, efortul bugetar este de două miliarde de lei. Grupurile parlamentare ALDE au cerut reluarea votului.

Actualizare:

Liviu Dragnea a depus un amendament la Legea bugetului, care a și fost adoptat, pentru a modifică amendamentul PNL prin care se majorează alocațiile copiilor. Mai exact, amendamentul liderului PSD a modificat sursă de finanțare, Dragnea susțînând că banii pentru alocații nu pot fi luați din excedentul asigurărilor sociale. Astfel, potrivit amendamentului depus de Dragnea, după ce Legea bugetului va întră în vigoare Guvernul trebuie să dea o ordonanță de urgență pentru a se majoră alocațiile copiilor, iar sursă de finanțe o constituie majorarea deficitului de stat.

"(...) Acest amendament demagogic ce nu poate fi pus în practică, din simplul motiv că sursă de finanțare indicată e excedentul bugetului asigurărilor sociale de stat, am depus un nou amendament. Oricine are minime cunoștințe știe că sumele acestea nu pot fi folosite pentru cheltuieli ale bugetului de stat, iar alocațiile asta reprezintă. Deci amendamentul rămâne același, dar sursă de finanțare o constituie majorarea deficitului bugetului de stat până la 2,76 din PIB urmând a se face corelările necesare în lege. După ce bugetul întră în vigoare, Guvernul trebuie să dea o ordonanță de urgență pentru a modifică legea alocațiilor de stat pentru a se putea intr-adevăr mari alocațiile", a declarat Liviu Dragnea.În replică, deputatul liberal Robert Sighiartau i-a spus lui Liviu Dragnea că ar fi putut tăia din pensiile speciale pentru a mari alocațiile copiilor. "Tăiați din pensiile speciale și puteți da copiilor alocații. Pentru pensii speciale aveți bani, pentru clientela PSD aveți bani, pentru cele 27 de ministere și peste 150 de secretari de stat aveți bani", a spus Sighiartau.

Știrea inițială:

Cu 123 de voturi pentru și 119 împotrivă s-a adoptat amendamentul susținut în plen de deputatul PNL. Amendamentul a trecut cu ajutorul a 18 voturi de la UDMR , 3 de la PSD, 3 de la ALDE și un vot de la minorități. Potrivit amendamentului adoptat, efortul bugetar este de două miliarde de lei iar alocațiile s-ar majora începând de luna viitoare, mai exact, de la 1 martie 2019."Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 "Asistenţă socială" cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019, majorarea alocaţiei de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani de la 200 de lei la 300 de lei", a declarat după vot, liberalul Robert Sighiartău. 

Senatorul ALDE, Varujan Vosganian a cerut reluarea votului iar ședința a fost suspendată timp de 10 minute. Procedural votul a fost înregistrat electronic, fapt care blochează orice revenire asupra amendamentului. De precizat este că amendamentul privind majorarea alocației copiilor a fost discutat și în comisa de buget finanțe însă, acesta a fost respins.  Majorarea alocațiilor va intra în vigoare dacă legea bugetului de stat pe 2019 va fi adoptată de Parlament și apoi promulgată de președintele Klaus Iohannis.