Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Occidentul se amestecă în alegerile din Republica Moldova (oficial rus)

patrusev_1.jpg

Alegerile legislative din Republica Moldova sunt programate să aibă loc pe data de 24 februarie
Alegerile legislative din Republica Moldova sunt programate să aibă loc pe data de 24 februarie
Image source: 
defense.gov

Statele occidentale ar putea instiga la organizarea, la Chișinău, de proteste violente în stradă de tipul ”Maidan-ului”, așa cum s-a întâmplat acum câțiva ani în Ucraina, acuză Nikolai Patruşev, secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei.

El susține că astfel de evenimente ar urma să se producă în cazul în care Partidul Socialiştilor, al președintelui Igor Dodon, va câștiga alegerile parlamentare. ”Dacă socialiştii vor câştiga alegerile, Occidentul ar putea încuraja forţele de dreapta să organizeze evenimente de tip Maidan la Chişinău şi să încerce să-l demită pe preşedintele” Igor Dodon, a declarat Patruşev, într-un interviu pentru cotidianul Komsomolskaya Pravda.

Oficialul de la Moscova a explicat că ”sondajele de opinie arată că Partidul Socialist al preşedintelui Igor Dodon, care doreşte întărirea relaţiilor cu Rusia şi Uniunea Europeană, conduce în cursa electorală”. ”Însă aceste lucruri nu mulţumesc Occidentul, aşa că sprijină forţele de dreapta care încearcă să-l discrediteze pe preşedintele Dodon şi să convingă oamenii că socialiştii ar trebui excluşi din campania electorală”, a adăugat Patruşev, afirmând că Rusia ”ar dori ca alegerile din Moldova să fie corecte şi imparţiale”. Secretarul Consiliului de Securitate al Rusiei a adăugat că ”aceasta este ceea ce am văzut în Ucraina în anul 2014, când a avut loc o lovitură de stat”.

Să amintim că preşedintele ucrainean de la acel moment, prorusul Viktor Ianukovici, a fost înlăturat de la putere la sfârşitul lunii februarie 2014, în urma unor manifestaţii sângeroase în zona Maidan (Piaţa Independenţei) din Kiev, capitala Ucrainei. Rusia a acuzat Statele Unite că au pus la cale protestele fata de Ianukovici, pe care acesta a încercat fără succes să le reprime.

Cât îl privește pe actualul șef al Republicii Moldova Igor Dodon, acesta a efectuat zeci de vizite în Rusia în cei peste doi ani de când este preşedinte al Republicii Moldova, însă până în acest moment nu a întreprins nicio vizită în România sau Ucraina.

Alegerile legislative din Republica Moldova sunt programate să aibă loc pe data de 24 februarie, sondajele de opinie indicând o victorie a Partidul Socialiştilor (extrema-stângă, prorus).