Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Peter Eckstein-Kovacs, despre cazul Kovesi: Este o conspiraţie de largă respiraţie

Situatie neobisnuita Guvern asuma raspundere Senat.jpg

Peter Eckstein-Kovacs: Guvernul își poate asuma răspunderea pe amânarea pensionării anticipate a magistraților (Sursa foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs)
Peter Eckstein-Kovacs: Guvernul își poate asuma răspunderea pe amânarea pensionării anticipate a magistraților (Sursa foto: Facebook/Peter Eckstein-Kovacs)

Anchetarea Codruţei Kovesi face parte dintr-o „piesă foarte bine scrisă, dar una cu tentă dramatică”, declară la RFI avocatul Peter Eckstein-Kovacs, fost membru şi senator UDMR.

Peter Eckstein-Kovacs crede că în cazul anchetării Codruţei Kovesi de către secţia specială de investigare a magistraţilor, „asistăm la o piesă foarte bine scrisă, dar una cu tentă dramatică. Aici e vorba despre o acţiune concertată a ministrului Justiţiei, a unora dintre judecători şi procurori în funcţie în ziua de astăzi, a unor moguli media, a unor infractori deja condamnaţi, cum este domnul Sebastian Ghiţă, toate având nu zic un singur scop, un singur scop este de a o anihila pe doamna Kovesi ca şi persoană publică şi al doilea ţel este să fie împiedicată să fie numită procuror-şef în cadrul Uniunii Europene. Deci este o conspiraţie de largă respiraţie, ca să mă exprim aşa”.

Ce ar putea urma în cazul Kovesi, din punct de vedere procedural? „Procedural, este ocazia în care i se aduce la cunoştinţă faptul că are calitatea de suspectă şi i se prezintă motivele pentru care este suspectă şi cu ce este învinovăţită. Deci este primul contact între procuror şi cineva care va avea calitatea de suspect. De aici urmează ca cei de la procuratură să culeagă probe şi până la urmă să hotărască dacă au suficiente probe să trimită în faţa justiţiei pe suspect sau dacă clasează din diferite motive cazul”, explică avocatul.

 

Ar putea fi reţinută Kovesi?

 

Întrebat dacă personal crede că e posibil ca Laura Codruţa Kovesi să iasă la un moment dat de la secţia specială de anchetare a magistraţilor cu cătuşe la mâini, Peter Eckstein-Kovacs a răspuns: „De principiu, de ce nu? Totuşi, cred că încătuşarea trebuie să fie supervizată de un judecător. Totuşi, suntem în secţia specială, suntem în faza în care procurorii sunt la butoane, ca să mă exprim aşa, mai popular. Deci nu cred să-şi permită. De principiu, Codul de Procedură şi regulamentele permit. Dacă cineva este periculos, atunci poate să fie încătuşat, dar să spui despre o personalitate ca doamna Kovesi că reprezintă pericol şi dă în cap jandarmilor nu prea cred că chiar şi cei mai înfierbântaţi să se gândească la acest lucru”.

Laura Codruţa Kovesi a fost citată pentru ziua de vineri, 15 februarie, la Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, fiind suspectată de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Fosta şefă a DNA a remarcat faptul că această citaţie vine în momentul în care se pregăteşte să susţină interviul pentru funcţia de procuror-şef european.