Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Bugetul pe 2019, adoptat de Parlament. Alocaţiile copiilor, majorate la 150 de lei

Tomac Victor Ponta motiune cenzura.jpg

Moțiune de cenzură, în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)
Moțiune de cenzură, în Parlament (Sursa foto: RFI/Cosmin Ruscior)

Plenul Parlamentului a adoptat vineri bugetul pe anul 2019. Documentul prevede între altele majorarea alocaţiei pentru copii de la 84 la 150 de lei şi reducerea bugetelor SRI, SIE şi SPP, banii fiind alocaţi programelor Vitamina D şi Diabetul juvenil.

Bugetul pe 2019 a fost adoptat cu 275 de voturi pentru, 122 împotrivă şi două abţineri.

 

Premierul Viorica Dăncilă, despre bugetul pe 2019:

 Premierul Viorica Dăncilă a vorbit în Parlament despre un buget realist: „De data aceasta nu sub forma discursului politic, ci al cifrelor. Pentru mine şi Guvern este un moment al adevărului, moment în care putem lăsa declaraţiile politice total în afara acestei săli şi pe baza cifrelor prevăzute în proiect să spunem ce se va întâmpla cu viaţa economică în acest an. Creşte salariul minim cu 10%. Acordăm şi în acest an voucherele de vacanţă de 1.450 de lei, precum şi indemnizaţia de hrană, echivalentă cu două salarii minime pe economie. Punctul de pensie va creşte până la 15% (...). Deşi e un buget care nu poate să răspundă tuturor nevoilor, este un buget realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România. Orice buget este perfectibil”.

După ce va fi supusă controlului de constituţionalitate, legea bugetului de stat pe 2019 va fi trimisă preşedintelui Klaus Iohannis, pentru promulgare.