Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Daniel Barbu lasă șefia AEP pentru un posibil loc în Parlamentul European

barbu_1_wiki.jpg

Daniel Barbu este acuzat de unii politicieni că s-ar fi implicat în acțiuni de partid
Daniel Barbu este acuzat de unii politicieni că s-ar fi implicat în acțiuni de partid
Sursa imaginii: 
wikipedia

Preşedintele Autorității Electorale Permanente Daniel Barbu a demisionat de la conducerea instituţiei, intenţia sa fiind să candideze la alegerile europarlamentare, pe listele ALDE. Daniel Barbu ar urma să ocupe al doilea loc pe lista pentru europarlamentare.

”Vineri mi-am înaintat demisia de la AEP, urmând să mai rămân în funcţie încă două săptămâni. Demisia devine efectivă pe 28 februarie. Mi-am depus demisia din motive personale”, a anunțat Daniel Barbu. Plecarea acestuia din fruntea Autorității Electorale nu este însă lipsită de o nuanță de scandal, el fiind acuzat de unii politicieni că s-ar fi implicat în acțiuni de partid, deși funcția îl obliga la imparțialitate. Astfel, vicepreşedintele Pro România Răzvan Mitu l-a acuzat pe Daniel Barbu că a participat la şcoala politică de iarnă a tineretului ALDE, în condiţiile în care, conform legii, ”preşedintele şi vicepreşedinţii Autorității Electorale Permanente nu pot fi membri ai unui partid politic”, solicitându-i acestuia demisia. ”Ştim cu toţii că domnul Barbu a fost membru ALDE, nu ştim dacă mai este, dar sigur s-a comportat ca atare în exerciţiul de conducere AEP. Lucrurile se agravează însă atunci când chiar domnia sa urmează să candideze şi organizează alegerile în acelaşi timp!”, a spus vicepreședintele Pro România. Totodată, el a precizat că Parlamentul ar trebui ”să se autosesizeze în cazul încălcării evidente a legii”, întrucât conducerea AEP este numită de forul legislativ.

Daniel Barbu a fost validat de Parlament pentru funcția de președinte al Autorităţii Electorale Permanente în mai 2017, cu 241 voturi pentru şi 63 împotrivă. Fostul ministru al Culturii a fost propus de ALDE pentru această funcție și a concurat cu Maria Krause, propusă de USR.

Fost ministru al Culturii în guvernul Ponta, Daniel Barbu a fost, de-a lungul anilor, protagonistul mai multor gafe. Ultima dintre ele, pentru care ulterior și-a cerut scuze, a fost declarația potrivit căreia profesia de politician este una ”mai riscantă decât misiunea unui soldat în Afganistan”, declarație care a stârnit un val de critici și indignare. În 2013, el a fost nevoit să-și dea demisia din postul de ministru după ce a comparat bugetul programului de prevenire HIV cu bugetul programelor ministerului pe care îl conducea.

Locul lui Daniel Barbu la șefia Autorității Electorale Permanente nu poate rămâne însă neocupat pentru că se apropie alegerile pentru Parlamentul European, iar în toamnă urmează cele prezidențiale. Surse politice anunță că trezorierul PSD Mircea Drăghici, care a anunţat că îşi retrage candidatura pentru postul de ministru al Transporturilor, ar putea fi propus, potrivit unei variante de lucru din cadrul coaliţiei, pentru postul de preşedinte al Autorităţii Electorale Permanente.