Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Marea Britanie: Șapte deputați centriști părăsesc Partidul Laburist

sapte_deputati_laburisti.jpg

Șapte deputați Laburiști demisionari
Cei șapte deputați Laburiști demisionari critică politica partidului față de Brexit
Sursa imaginii: 
Getty Images

Șapte deputați au demisionat din Partidul Laburist, principala forță de opoziție din Marea Britanie. Ei protestează împotriva politicii ambigue a partidului față de Brexit și a ceea ce ei consideră tolerarea actelor de antisemitism ale membrilor săi. 

Într-o conferință de presă comună cei șapte deputați au prezentat criticile la adresa conducerii partidului și a liderului său Jeremy Corbyn.

Luciana Berger, care reprezintă o circumscripție din Liverpool în nordul Angliei a spus că s-a simțit rușinată să mai rămână în partid și că lasă în urmă o cultură a hărțuirii, intoleranței și intimidării.

Berger, care este evreică, a suferit atacuri antisemite violente din partea unor partizani ai lui Corbyn, la care liderul Laburist nu a reacționat prompt. 

Mike Gapes, care reprezintă o circumscripție din estul Londrei și care nu este evreu, s-a declarat indignat de faptul că mulți percep Partidul Laburist ca fiind rasist și antisemit și a spus că este furios pe conducerea partidului care este complice la înlesnirea Brexit. 

Chris Leslie, deputat de Nottingham în centrul Angliei, a spus că Partidul Laburist sub conducerea lui Corbyn a fost deturnat de o mașinărie politică a extremei stângi.

Corbyn s-a declarat dezamăgit de demisii, dar a spus că la alegerile din 2017 Laburiștii au obținut cea mai mare creștere a scorului electoral din ultimii 72 de ani, ca probă a popularității sale sporite. 

Corbyn - derivă stângistă

Cei șapte sunt de orientare centristă și au fost în general marginalizați în partid după 2015 când Corbyn, care are concepții radicale de stânga, a devenit lider al partidului. 

Theresa May și Jeremy Corbyn
Jeremy Corbyn nu a reușit să profite politic de dificultățile Theresei May cu Brexit
Sursa imaginii: 
Sky News

Ei îl acuză că nu a respectat politica oficială a Laburiștilor de a cere premierului May și Partidului Conservator organizarea unui al doilea referendum privind rămânerea sau ieșirea din UE, dat fiind blocajul din Camera Comunelor cu privire la acordul Brexit negociat cu liderii Uniunii. 

Corbyn a fost acuzat că tolerează sau chiar încurajează actele de antisemitism, camuflate sub forma criticilor la adresa Israelului sau anti-sionism, dar și asocierea sau nedelimitarea sa de fundamentaliști islamiști și negaționiști ai Holocaustului. 

Cei șapte au declarat că s-au constituit ca grup parlamentar independent și că nu intenționează să formeze un nou partid, așa cum au procedat în 1981 patru disidenți Laburiști care au înființat atunci Partidul Social Democrat, care ulterior a fuzionat cu Partidul Liberal, rezultând actualul Partid Liberal Democrat. 

Sistemul majoritar uninominal de alegere a deputaților dezavantajează partidele noi, ceea ce a perpetuat practic monopolul celor două mari partide, Conservator și Laburist, după 1945. 

Se așteaptă ca și alți deputați Laburiști să se alăture grupului celor șapte, care poate părea mic față de numărul inițial de 262 de deputați, dar dezertarea este semnificativă într-o perioadă în care cu toate diviziunele în rândurile Conservatorilor, Partidul Laburist scade în sondaje, iar Corbyn este perceput ca incompetent.

 
Ascultați relatarea corespondentului RFI la Londra, Petru CLEJ