Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Alina Gorghiu: PNL va face demersurile de sesizare a Comisiei de la Veneţia

Asistăm la o ţopăială în sistemul judiciar, orchestrată de trei regizori, Tudorel Toader, Viorica Dăncilă şi Liviu Dragnea, declară la RFI senatoarea PNL Alina Gorghiu. Ea comentează OUG pe legile justiţiei, adoptată marţi de Guvern.

Alina Gorghiu spune că în cazul noii OUG pe legile justiţiei „avem o ţopăială prin sistemul judiciar, făcută cu mâna aceloraşi regizori, domnul Toader, doamna Dăncilă şi din umbră, regizorul absolut de la PSD, domnul Dragnea”.

Senatoarea PNL anunţă că liberalii vor sesiza Comisia de la Veneţia în cazul noii OUG pe legile justiţiei: „Cred că primul demers care se va cristaliza din partea PNL va fi sesizarea făcută din nou, prin intermediul delegaţiei noastre la Adunarea Parlamentară de pe lângă Consiliul Europei, pentru ca Comisia de la Veneţia să se pronunţe din nou pe aceste modificări, astfel încât să avem o radiografie foarte clară a abuzurilor pe care politicul PSD le face. Un al doilea demers care trebuie făcut imediat este clar acel front politic intern în România şi în Parlament, de apărare a sistemului judiciar. Această a doua chestiune se concretizează evident şi într-un demers comun de răsturnare a actualului Guvern (...). Al treilea demers care e obligatoriu de făcut este cel legat de unitatea dreptei în jurul unei candidaturi a lui Klaus Iohannis la Preşedinţie. Nu ne mai putem permite ca în faţa unei asemenea ofensive a PSD-ului să dăm mesaje care să nu conserve mandatul preşedintelui Iohannis împotriva exceselor PSD şi acest gest de unitate se impune de la sine”.

Guvernul a aprobat marţi Ordonanța de Urgență care modifică legile justiției. Procurorii de rang înalt vor primi un aviz de la plenul CSM, nu de la secția de procurori din cadrul Consiliului, ca până acum. O modificare similară nu-i vizează însă şi pe judecători, pentru care avizul îl va da în continuare secţia de judecători.

În plus, pentru funcțiile de procurori de rang înalt, în cazul cărora este prevăzută numirea de către președintele ţării, nu vor mai fi permise delegările cu o durată mai mare de 45 de zile.

 
Alina Gorghiu, despre OUG pe legile justiţiei