Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mai mulți copii, mai puține impozite - Putin propune rușilor un contract social

putin_1.jpeg

Discursul din acest an al lui Vladimir Putin se axează pe probleme de dezvoltare internă a Rusiei
Discursul din acest an al lui Vladimir Putin se axează pe probleme de dezvoltare internă a Rusiei
Image source: 
en.kremlin.ru

Președintele Rusiei Vladimir Putin, confruntat cu scăderea popularităţii şi creșterea nemulţumirilor sociale, susţine discursul anual în Parlament, consacrat în mod tradiţional priorităţilor sale economice, dar şi ameninţărilor la adresa ţării pe care conduce de 20 de ani.

În ultimele luni, popularitatea lui Putin, până acum la cote spectaculoase, a scăzut pe fondul creşterii vârstei de pensionare şi majorării, de la începutul anului, a taxei pe valoarea adăugată, ceea ce a dus la scumpiri în contextul în care veniturile ruşilor stagnează la un nivel foarte scăzut. Toată lumea se aștepta ca Vladimir Putin să ofere garanţii populaţiei, care timp de câţiva ani a îndurat greutăţi economice provocate de preţurile relativ scăzute la mărfurile ruseşti şi de sancţiunile reciproce cu puterile occidentale, inclusiv Uniunea Europeană.

Iar liderul de la Kremlin nu a dezamăgit - Putin le-a și promis ruşilor, în timpul discursului său anual susţinut în faţa Adunării Federale, o ameliorare a situaţiei lor ”începând cu acest an”. ”Nu trebuie să aşteptăm, ci să îmbunătăţim situaţia începând de acum. Din acest an, (ruşii) trebuie să simtă o ameliorare”, a declarat Putin în faţa celor două camere reunite ale Parlamentului, anunţând măsuri de susţinere pentru familii, în scopul creşterii natalităţii şi pensiilor, îmbunătăţirii calităţii şi accesibilităţii serviciilor medicale şi alte ajutoare sociale.

”Sărăcia îi apasă efectiv pe oameni, 19 milioane de persoane trăiesc astăzi sub pragul de sărăcie. Este prea mult”, a spus Putin, afirmând că este necesar să se pună în funcţiune un ”contract social” pentru populaţia aflată în nevoie. ”În următorii cinci ani, circa nouă milioane de persoane vor beneficia de un asemenea sprijin”, a precizat el. ”Mai mulţi copii, mai puţine impozite”, a mai declarat preşedintele rus, pe fondul unei scăderi a veniturilor reale ale populaţiei ruse în ultimii cinci ani şi a creşterii TVA de la 1 ianuarie.

Analiștii au remarcat că discursul din acest an al lui Vladimir Putin se axează pe probleme de dezvoltare internă a Rusiei. Acesta este primul discurs al preşedintelui rus Putin susţinut în faţa deputaţilor şi senatorilor după realegerea lui, în martie 2018, cu 76% din voturi, pentru un al patrulea mandat de preşedinte al Federaţiei Ruse care se va încheia în 2024 şi care, conform Constituţiei, ar trebui să fie ultimul.

Să ne amintim că anteriorul discurs al lui Putin, venit cu două săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale, era marcat de promisiuni de creştere a nivelului de trai, dar şi de enumerarea, timp de peste o oră, a capacităţilor unor noi arme ”invincibile” ale Rusiei, pe fondul unor tensiuni tot mai puternice cu Occidentul. Acum un an, Vladimir Putin a anunţat că industria militară rusă a dezvoltat armament nou, inclusiv o rachetă balistică intercontinentală despre care a spus că nu poate fi detectată de sistemele defensive străine.

De la conflictul sirian la otrăvirea fostului spion rus Serghei Skripal în Anglia şi la anexarea Crimeei, multiplicarea crizelor între Est şi Vest i-a unit pe ruşi în jurul preşedintelui, lor, pe care l-au reales cu 76,7% din voturile exprimate. Doar că problemele financiare au erodat această popularitate. Potrivit centrului independent Levada, cota sa de aprobare a scăzut la 64% în ianuarie, cel mai scăzut nivel de la anexarea Crimeei în urmă cu cinci ani, de la 80% la momentul la care a fost reales în urmă cu un an. Potrivit altor sondaje recente ale aceluiaşi organism, 55% dintre ruşi îl consideră personal ”responsabil” de problemele ţării lor, iar proporţia ruşilor pesimişti cu privire la situaţia ţării (45%) o depăşeşte pe cea a optimiştilor - pentru prima oară de la sfârşitul lui 2013.