Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Comisia Europeană :„mare îngrijorare” referitoare la statul de drept în România

p0021320009-2.jpg

justitie UE
Comisia Europeană va cere clarificări guvernului României referitor la ordonatele de urgență.
Sursa imaginii: 
EUropean Union 2018

Comisia Europeană crește nivelul de alertă referitor la statul de drept în România și trece de la „îngrijorare” la „mare îngrijorare”. Tara este evaluată mai departe doar în contextul limitat al MCV.

„Atât conținutul, cât și procedura ultimelor modificări făcute prin ordonanțe de urgență, fără consultări cu justiția și părțile interesate, par a fi în contradicție directă cu recomandările Comisiei făcute prin MCV”, spune Comisia Europeană.

Autoritățile române sunt urgentate astăzi de Bruxelles să pună foarte repede în aplicare procesul de reformă. „Asta înseamnă a merge înainte, a nu face pași înapoi și a se abține de la orice masuri care inversează progresul înregistrat în ultimii ani”. 

Comisia amintește și cele spuse în ultimul raport MCV din noiembrie 2018 care îndemna România „să instaleze un proces solid și independent de numire a procurorilor șefi, pe baza unor criterii clare și transparente, bazându-se pe susținerea Comisiei de la Veneția”.

Bruxelles analizează mai departe România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) la care se tot referă și care pâna acum a adus puține roade. 

Absența acestuia ar fi avut consecințe și mai grave, ce-i drept, dar trebuie totuși remarcat că eficacitatea mecanismului a slăbit mult în ultimii ani. 

Cu toate acestea, Comisia s-a încăpățânat să trateze problemele României legate de corupție și reforma a justiției în acest cadru strâmt și prin acest mecanism care , odată cu trecerea anilor, a devenit aproape complet ineficient. 

In an electoral, în care nu doar comisarul însărcinat cu drepturile fundamentale , Frans Timmermans, se află în campanie pentru propria-i carieră politică, Comisia are de fapt din ce în ce mai puțin înclinată de a lua lucrurile în mână. 

In același timp, trebuie remarcat că tonul îngrijorării crește la Bruxelles, fără ca aceasta să poată duce la ameliorări previzibile ale situației. Comisia mai spune că va cere clarificări guvernului României referitor la ordonatele de urgență.