Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Turcia: Un procuror cere închisoare pe viață pentru un opozant marcant al lui Erdogan

kavala.jpg

Afiș reprezentându-l pe omul de afaceri și filantropul Osman Kavala, la o conferință de presă a avocaților săi, 31 octombrie 2018. Kavala se află în închisoare de 15 luni.
Sursa imaginii: 
AFP/Ozan Kose

În mai-iunie 2013 sute de mii de turci protestau în stradă la Istanbul contra guvernului lui Recep Tayyip Erdogan. Era așa numita ”Mișcarea Gezi”. Astăzi puterea și justiția turcă stabilesc ”vinovații”. Un procuror turc a cerut miercuri închisoarea pe viață pentru Osman Kavala, o figură marcantă a societății civile, acuzându-l, pe el și pe alți 15 opozanți ai regimului, de ”tentativă de răsturnare a guvernului”, transmite corespondentul rfi.fr, Anne Andlauer.

Au trecut aproape 6 ani de la ”Mișcarea Gezi”, numită așa după numele parcului din Istanbul în jurul căruia se strângeau manifestanții, mișcare care s-a propagat în întreaga Turcie timp de mai multe săptămâni.

Președintele Recep Tayyip Erdogan, care la acea vreme era prim ministru, nu a uitat nimic și pare decis să ducă până la capăt ”dosarul Gezi”.

Mai multe anchete în acest sens sunt în desfășurare. Una dintre ele vizează 16 persoane suspectate că au organizat această mișcare de protest. Toți cei 16 sunt figuri marcante ale societății civile, militanți pentru drepturile omului, membri ai diferitelor organizații neguvernamentale, profesionale, un jurnalist și chiar un actor, împreună cu soția sa.

Cea mai importantă personalitate dintre aceștia este însă Osman Kavala, un cunoscut om de afaceri și de finanțe, aflat în detenție de 15 luni. Avocații săi au aflat acum în sfârșit care sunt acuzațiile aduse clientului lor: este vorba despre 12 capete de acuzare, printre care cea de ”tentativă de răsturnare a guvernului”.

Toți acuzații riscă închisoarea pe viață. Nu mai puțin de 746 de persoane s-au constituit parte civilă, printre care însuși Recep Tayyip Erdogan. Actualul președinte consideră mișcarea Gezi drept o tentativă de lovitură de stat planificată cu ajutorul ”forțelor străine”.