Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Comisarii europeni nu pot fi cercetați în România

Timmermans Jourova

Comisia Europeană subliniază că doar Curtea Europeană de Justiție îi poate cerceta pe demnitarii europeni. Plângerea depusă de luju.ro la Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție nu poate fi primită. Bruxelles amintește României că are probleme cu statul de drept.

Comisarii europeni nu pot fi referiți justiției naționale, precizează Comisia Europeană, care de altfel amintește că prin natura funcției lor, aceștia beneficiază de imunitate. 

Este vorba despre plângerea penală depusă în România de luju.ro împotriva lui Frans Timmermans, a Verei Jourova si a Angelei Cristea pentru că ar fi falsificat raportul MCV din noiembrie 2018.

Comisia mai spune că nu știe exact ce li se impută celor trei funcționari europeni întrucât nu a văzut plângerea penală, ci a aflat despre aceasta din presă.

„Cu toate că nu comentam în procedurile juridice naționale, vrem să amintim autorităților române că oficialii europeni în exercițiul funcțiunii pot fi cercetați doar de Curtea Europeană de Justiție, iar autoritățile naționale nu au jurisdicție în această problemă. Toți oficialii europeni sunt acoperiți de imunitatea atașată Tratatelor UE”, a spus Comisia. 

„Ieri încă ne exprimam grava îngrijorare privind statul de drept în general în România”, a mai spus purtătorul de cuvânt al instituției. 

În fine, Bruxelles precizează că acest episod nu are niciun impact referitor la relațiile între Comisia Europeană și Președinția română a UE care face „o treabă excelentă”.

Președinția română a reușit închiderea a 50 de dosare tehnice și stufoase în ultimele săptămâni, majoritatea fiind negociate dur cu Parlamentul European.