Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Președintele Klaus Iohannis sesizează CCR în privința bugetului pe 2019

Presedinte Klaus Iohannis CCR buget.jpg

Președintele Klaus Iohannis, în conflict deschis cu Guvernul PSD (Sursa foto: presidency.ro-arhivă)
Președintele Klaus Iohannis, în conflict deschis cu Guvernul PSD (Sursa foto: presidency.ro-arhivă)

Președintele Klaus Iohannis a anunțat vineri la Palatul Cotroceni că va sesiza Curtea Constituțională a României (CCR) în privința bugetului pe 2019, ”un buget al rușinii naționale”, cum l-a numit șeful statului.

Iată principalele declarații ale președintelui Klaus Iohannis:

  

  • Un lucru este clar: guvernarea PSD a eșuat. În spitale, probleme peste probleme. Educația este subfinanțată. Economia României e bulversată, mai ales după OUG 114. De autostrăzi nici nu poate fi vorba. Despre justiție, întreaga guvernare pesedistă a fost un asalt asupra justiției și a statului de drept din România, cu obiectivul clar din partea PSD de a pune mâna pe justiție, de a politiza justiția, ca ei să-și rezolve dosarele penale.
  • PSD-ul nici nu guvernează pentru români, pentru România, ci pentru Dragnea. PSD-ul este incompetent și incapabil să conducă România.
  • Bugetul rușinii naționale, asta este bugetul propus pentru 2019. Un buget nerealist, supraevaluat și întârziat. Cu acest buget, PSD încearcă să acopere nereușitele multiple din timpul guvernării de până acum. Ei l-au numit bugetul investiției. Asta este prima mare minciună din buget.
  • De ce a întârziat PSD-ul bugetul trei luni de zile, în 15 noiembrie trebuia prezentat în Parlament bugetul. Ei nu vor să se realizeze investiții, pentru că nu au bani. De aceea, au întârziat bugetul cu trei luni de zile.
  • Ăștia nici nu vor să realizeze spitalele, nu vor să facă investiții publice, promit, dar nu fac. În schimb, dacă e vorba despre ei, au de unde. PSD-ul a avut grijă să aloce sume imense, sume imense, pentru finanțarea partidelor politice. 150 de milioane va primi PSD-ul din finanțarea partidelor, 150 de milioane din 270 de milioane propuse pentru finanțarea partidelor, de 20 de ori mai mult decât în anul trecut. Pentru asta au bani.
  • O victimă sigură a acestui buget este administrația locală. Comunitățile locale primesc un miliard de lei mai puțin decât în anul trecut. Cum să lucreze primăriile fără acești bani, cum să-și realizeze investițiile? Primăriile vor trebui să abandoneze investiții locale importante, pentru a face față acestui buget.
  • Există și aspecte de neconstituționalitate în acest buget, bugetul rușinii naționale nu doar că pune în pericol economia, are aspecte clare de neconstituționalitate. Nu se respectă obligații asumate de România față de UE, se încalcă unele drepturi fundamentale, s-a ignorat rolul Consiliului Fiscal, se aduce atingere principiului descentralizării și subsidiarității.
  • Pentru toate acestea, voi sesiza astăzi CCR pe bugetul 2019, bugetul rușinii naționale.