Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Al doilea summit Kim - Trump, pe cale să înceapă

trump_kim_wikimedia.png

Coreea de Nord nu a confirmat noua întâlnire la nivel înalt cu preşedintele SUA
Coreea de Nord nu a confirmat noua întâlnire la nivel înalt cu preşedintele SUA
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Liderul nord-coreean Kim Jong Un face o vizită oficială în Vietnam ”în zilele următoare”, anunţă, într-un comunicat, Ministerul de Externe de la Hanoi, care se pregăteşte pentru summitul pe care liderul de la Phenian îl va avea cu preşedintele american Donald Trump săptămâna viitoare.

Summitul de la Hanoi (27 - 28 februarie) este al doilea după întâlnirea istorică a celor doi lideri din 12 iunie 2018, în Singapore. Mass-media de stat din Coreea de Nord nu a confirmat încă nici deplasarea în Vietnam a liderului suprem al ţării şi nici întâlnirea la nivel înalt cu preşedintele SUA.

Vizita la Hanoi are loc la invitaţia secretarului general al Partidului Comunist aflat la guvernare, Nguyen Phu Trong, se arată în comunicatul oficial, care nu oferă detalii suplimentare.

Pe 26 februarie, autorităţile vor interzice circulaţia pe şoseaua pe care Kim Jon Un este aşteptat să intre în Hanoi, preluat de o maşină de la o staţie de tren aflată la frontiera Vietnamului cu China, conform informaţiilor apărute în mass-media de stat vietnameze. În acelaşi timp însă, se fac pregătiri pentru primirea liderului nord-coreean pe calea aerului, conform unei surse la curent cu detaliile organizării vizitei, citată de Reuters.

A fost preferat, ca locul al desfăşurării summitului, Casa de Oaspeţi a Guvernului, o clădire din epoca colonială situată în centrul capitalei, conform informaţiilor obţinute miercuri de Reuters din trei surse. Potrivit acestora, hotelul Metropole va fi locul de rezervă avut în vedere de organizatori pentru desfăşurarea summitului, iar Kim Jong Un ar putea fi găzduit, pe perioada şederii în Hanoi, de hotelul Melia. Mai mulţi muncitori au fost văzuţi în seara zilei de vineri întinzând cabluri de comunicare pe străzile din spatele hotelului Metropole.

Totodată, unele organizaţii mass-media străine au primit o notă din partea Ministerului de Externe, prin care se interzic transmisiunile live în jurul hotelului Melia şi a lacului Hoan Kiem din centrul capitalei. Transmisiune live vor fi de asemenea interzise şi în preajma hotelului JW Marriott, unde este aproape sigur că preşedintele Trump va urma să locuiască.

Câteva hoteluri din jurul lacului Hoan Kiem, un loc turistic popular al capitalei vietnameze, vizitate sâmbătă de Reuters, au confirmat că le-a fost solicitat de către autorităţi să restricţioneze accesul pe acoperiş.