Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Steagul Ungariei, simbol național al maghiarilor din România (decizie UDMR)

hungarian_pxhere.jpg

Steagul roșu, alb și verde este simbolul național al comunității maghiare din România
Steagul roșu, alb și verde este simbolul național al comunității maghiare din România
Image source: 
pxhere.com

Drapelul Ungariei, alături de  steagul Ținutului Secuiesc, sunt simbolurile cu care se identifică de acum înainte minoritatea maghiară din România. Decizia a fost luată de congresul UDMR, la Cluj-Napoca.

Congresul UDMR a adoptat, cu unanimitate de voturi, că steagul roșu, alb și verde este simbolul național al comunității maghiare din România, alături de steagul Ținutului Secuiesc, de imnul Ungariei și de imnul Ținutului Secuiesc. Liderul Grupului UDMR din Senat, Cseke Attila, a declarat că aceste simboluri naționale pot fi folosite oriunde unde trăiesc membri ai națiunii maghiare.

”Membrii națiunii maghiare sunt cei care se consideră maghiari indiferent unde trăiesc pe acest glob, de la Tokyo până la Toronto, împreună cu cei din țara mamă, cu maghiarii din Bazinul Carpatic și cu comunitatea maghiară din România. Fiecare națiune își are propriile simboluri, la fel au și maghiarii. Aceste simboluri naționale pot fi folosite liber nu doar în țara mamă, ci oriunde unde trăiesc membri ai acestei națiuni. Astfel, simbolul maghiarilor este simbolul națiunii maghiare - tricolorul roșu, alb, verde, pe care îl considerăm al nostru, simbol propriu. De asemenea, simbol național este considerat steagul secuiesc, dar și imnul nostru național (imnul Ungariei) și imnul secuiesc”, a spus Cseke.

Potrivit acestuia, reprezentanții comunității maghiare din România așteaptă ca România, Uniunea Europeană și comunitatea internațională să sprijine posibilitatea utilizării libere a acestor simboluri.