Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Armata SUA nu pleacă de tot din Siria

syria_war_wiki.png

Trump vrea să retragă trupele americane din teatre externe ca Siria şi Afganistan
Trump vrea să retragă trupele americane din teatre externe ca Siria şi Afganistan
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Preşedintele Statelor Unite Donald Trump a acceptat să lase militari americani în nord-estul Siriei, cu speranţa de a-i convinge pe europeni să participe la o forţă de observare de 1.000 de oameni, menită să-i protejeze pe aliaţii kurzi.

”Eu nu dau înapoi”, a dat asigurări Trump, care a anunţat în decembrie anul trecut o întoarcere ”imediată” a celor aproximativ 2.000 de militari americani angajaţi în lupta împotriva grupării teroriste Stat Islamic în Siria. Cu puțin timp în urmă, Casa Albă anunţa că Statele Unite menţin aproximativ 200 de militari în nord-estul Siriei. ”Un mic grup de menţinere a păcii, de aproximativ 200 de militari va rămâne în Siria o anumită vreme”, a anunţat o purtătoare de cuvânt a Executivului american, Sarah Sanders, în urma unei convorbiri la telefon între Trump şi omologul său turc Recep Tayyip Erdogan.

Un purtător de cuvânt al Pentagonului a declarat că va fi vorba despre o ”forţă multinaţională de observaţie şi supraveghere”, care va fi alcătuită în principal din trupe aliate şi care va fi desfășurată într-o ”zonă de securitate” în nord-estul Siriei. În afară de cei 200 de militari din nord-est, Washingtonul intenţionează să menţină 100-200 de militari în baza americană de la al-Tanf, în sudul Siriei, a adăugat el.

”Acum, sarcina îi revine Europei. 80% din operaţiune ar trebui să fie europeană, iar poate 20% nouă”, a comentat un senator republican. Potrivit estimărilor din Global Terrorism Index, întocmit anual de centrul de cercetare Institute for Economics and Peace, terorismul s-a soldat cu aproximativ 700 de morţi în Europa începând din 2014, anul autoproclamării de către jihadiști a ”califatului” său într-un vast teritoriu de o parte şi de alta a frontierei în Siria şi Irak. Însă Trump vrea să retragă trupele americane din teatre externe ca Siria şi Afganistan, potrivit sloganului său ”America First”.

Şeful Statului Major american, generalul Joe Dunford, s-a declarat convins că europenii vor accepta să participe la această forţă, acum că Statele Unite au acceptat să menţină unele efective. ”Nu există nicio schimbare în campania militară”, a declarat el pentru presă. ”Resursele sunt ajustate, pentru că ameninţarea s-a schimbat”.

Obiectivul este dublu - să se menţină un efort antiterorist cu scopul de a evita o resurgenţă a jihadiștilor din Stat Islamic, care a trecut în clandestinitate, şi, de asemenea, să nu fie abandonaţi în voia sorţii kurzii din cadrul Forţelor Democratice Siriene, care au purtat la sol în Siria lupte împotriva SI cu susţinerea coaliţiei şi pe care Turcia ameninţă să-i atace.

Şeful Pentagonului a dat asigurări că misiunea militarilor americani în Siria nu s-a schimbat, în timp ce-l primea pe ministrul turc al Apărării Hulusi Akar. ”Tranziţia la care lucrăm este stabilizarea şi îmbunătăţirea capacităţilor forţelor de securitate locale”, a adăugat secretarul interimar american al Apărării. ”Vom face asta ca parteneri startegici”.

Omologul său turc a ţinut să sublinieze că Ankara nu are nimic împotriva populaţiei kurde din Siria. ”Cele împotriva cărora luptăm noi sunt organizaţiile teroriste”, a adăugat el, referindu-se la miliţia kurdă Unităţile pentru Protecţia Poporului, o componentă a FDS.