Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale (Timmermans către Dragnea)

timmermans_wiki.jpg

I-am explicat lui Dragnea că nu se pot face compromisuri privind valorile fundamentale ale mişcării (Timmermans)
I-am explicat lui Dragnea că nu se pot face compromisuri privind valorile fundamentale ale mişcării (Timmermans)
Sursa imaginii: 
wikimedia commons

Dacă PSD vrea să facă parte din grupul partidelor socialiste europene, PSD trebuie să respecte, fără vreun compromis, toate valorile fundamentale ale mişcării, i-a atras atenția prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, lui Liviu Dragnea.

Declarațiile au venit în timpul congresului socialiștilor europeni, de la Madrid. I-am explicat lui Dragnea că nu se pot face compromisuri privind valorile fundamentale ale mişcării, iar lupta împotriva corupţiei care a avut loc în România ultimilor ani nu trebuie să se oprească, a mai spus Timmermans.

”Dacă suntem partidul care vorbeşte cel mai mult despre propriile valori, dacă suntem partidul care îi critică pe alţii când încalcă statul de drept, când atacă libertatea presei, când pun judecătorii sub control politic, când opresc lupta împotriva corupţiei, trebuie să vorbim deschis dacă vedem asemenea probleme în familia noastră, aceasta este datoria noastră, nu putem evita această discuţie”, a afirmat Frans Timmermans., care a adăugat ”Acesta este un mesaj care a fost transmis clar lui Liviu Dragnea de către Serghei, Udo şi cu mine, când ne-am întâlnit. I-am spus: Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale. Şi Liviu a spus că vor face acest lucru. Vom avea discuţii pe această temă în săptămânile viitoare. Nu putem face niciun compromis în acest domeniu. Aceasta este o linie roşie pentru mişcarea noastră, asta e o linie roşie pentru Europa”.

”Am văzut că România a devenit o societate vibrantă, deschisă, unde lupta împotriva corupţiei a avut succes în ultimii ani, o societate în care există presă liberă, o societate în care sistemul judiciar poate funcţiona independent. Aceste lucruri nu se pot schimba. Nu trebuie să se schimbe. Tocmai am fost în Ungaria. Am văzut ce se întâmplă dacă se fac paşi înapoi”, a mai spus Frans Timmermans.

Să amintim că Frans Timmermans, candidatul socialiștilor pentru șefia Comisiei Europene, este vizat de un dosar penal în România. Este vorba de o plângere făcută de un site apropiat PSD-ALDE, luju.ro, care a lansat acuzații de constituire de grup infracțional organizat, abuz în serviciu, fals intelectual și comunicare de informații false.

Plângerea penală îi vizează pe Frans Timmermans, comisarul european pe Justiție, Vera Jourova, șefa Reprezentanței Comisiei Europene în România, Angela Cristea, și procurorul general al României, Augustin Lazăr. De asemenea, plângerea îi vizează și pe cei care au redactat ultimul raport MCV, cel din 13 noiembrie 2018.

În plângerea luju.ro se arată că ”Raportul MCV a fost întocmit prin alterarea unor fapte sau împrejurări, prin omisiunea de a însera date și împrejurări esențiale în legătură directă cu obiectivele Mecanismului de Cooperare și Verificare, precum și folosirea de tehnici infracționale de distorsionare a realității și adevărului despre starea justiției în România, în scopul folosirii Raportului împotriva intereselor statului român”.