Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Mii de oameni protestează în București și în țară: ”Toți pentru Justiție!”

default.png

RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
RFI România: Actualitate, informaţii, ştiri în direct
Sursa imaginii: 
RFI

Piața Victoriei din București s-a umplut din nou duminică seara de protestatari, nemulţumiţi de noile modificări aduse legilor justiţiei. Potrivit estimărilor Digi24 în jurul orei 19.00 în piață erau deja peste 5000 de oameni. Se scandează „România, trezește-te!”, „Demisia”, „Abrogați, apoi plecați!”, „Cinste lor, cinste magistraților”, ”Toți pentru Justiție!”. Manifestații similare au loc în marile orașe ale țării, la Sibiu, Timișoara, Cluj Napoca, Iași, Brașov, unde de asemenea mii de oameniau ieșit pe străzi.

 

Update 20:30:  Hotnews.ro relatează că numărul manifestanților este de peste 6.000, la ora 21.00 urmând ca protestatarii să aprindă luminile de la telefoane.

 Traficul rutier a fost deviat de pe Șoseaua Kiseleff și bulevardul Aviatorilor, cu aplicare de la intersecția cu strada Arh. Ion Mincu. Totodată, traficul pe strada Paris, de la intersecția cu strada Tirana către Piața Victoriei, a fost restricționat, mai notează hotnews.ro

News.ro vorbește despre câteva mii de persoane în timp ce agenția Mediafax estimează că în Piața Victoriei se aflau la ora 19 și 10 în jur de 4000 de oameni. La proteste particdipă și reprezentanți ai USR și Plus, notează news.ro.

 Mii de oameni protestează şi în marile oraşe din ţară, printre care Cluj, Sibiu, Timişoara, Iaşi, Bacău, Constanţa, Braşov. 

Peste două mii de ieșeni au protestat la Iași fața de modificarea legilor justitiei. Vîrstnici si multi părinți cu copii s-au adunat la ora 18 în Piața Unirii. "Europa ajutor,scapă-ne de infractori" și "Facem grevă generală, guvernarea e penală" - sunt doar două dintre lozincile scandate, transmite corespondentul RFI la Iași, Violeta Cincu.

Ieșenii au spus că nu le place direcția in care se îndreaptă România și mulți spun că nu mai vor ca și copiii lor să fie generație de sacrificiu. Si mai ales nu vor  ca tînăra generație să plece din țară, mai transmite corespondentul RFI la Iași.

 

Peste 5000 de oameni au ieșit în stradă și la Cluj-Napoca, transmite corespondentul RFI, Bianca Pădurean, Cluj-Napoca.

Update 19.30: Jandarmeria Capitalei a dat publicității un comunicat în care arată că pentru organizarea manifestației din Piața Victoriei nu au fost respectate condițiile legii adunărilor publice în vigoare și precizează că în spațiul public au apărut mai multe informații false referitor la numărul jandarmilor trimiși în zonă. "Pentru organizarea acestei manifestații nu au fost respectate condițiile legii adunărilor publice în vigoare aceasta fiind anunțată pe rețelele de socializare, în mediul online și în mass-media.

Jandarmeria Capitalei va asigura ordinea și liniștea publică și va lua toate măsurile pe care le consideră necesare, astfel încât să prevină incidentele care ar putea tulbura ordinea publică pe timpul desfășurării acestei manifestații. Vom face toate eforturile astfel încât activitatea firescă a instituțiilor publice, folosirea drumurilor precum și celelalte activități cotidiene sa nu fie afectate sau efectul să fie unul limitat", se arată în comunicat.

Reprezentanții Jandarmeriei Capitalei transmit că în spațiul public au circulat mai multe informații și știri false cu privire la numărul de jandarmi angrenați în această misiune, "cu scopul de a crea emoție și a crește gradul de tensiune în rândul celor interesați să participe la această manifestație" și infirmă aceste informații.

"Recomandăm participanților să respecte indicațiile și recomandările forțelor de ordine aflate în dispozitiv, iar pentru a nu exista nici un fel de evenimente negative, modul de manifestare trebuie să rămână unul pașnic și fără încălcarea normelor legale!", mai arată Jandarmeria Capitalei.

Update 19.20: Numărul manifestanților crește.

 

 

Manifestațiile au loc în condițiile în care mai multe Parchete și instanțe din țară au anunțat că își suspendă activitatea, iar magistrații au protestat pe treptele Palatului de Justiție din București față de modificările aduse legilor justiției prin Ordonanță de Urgență.

Duminică Asociaţia ”Forumul Judecătorilor din România”, Asociaţia ”Mişcarea pentru Apărarea Statutului Procurorilor” şi Asociaţia ”Iniţiativa pentru Justiţie” au refuzat invitația la dialog care le fusese transmisă de premierul Viorica Dăncilă. ”Independenţa justiţiei nu se negociază! Orice dialog referitor la adoptarea OUG nr.7/2019 trebuia iniţiat anterior emiterii sale, iar nu post factum, singura soluţie aflată în acest moment la îndemâna legiuitorului (fie el şi delegat) fiind abrogarea imediată şi în integralitate a actului normativ în cauză”, afirmă cele trei asociaţii într-un comunicat.