Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Votare la Londra: "Maia Sandu și ACUM - nu am încredere în alții"

votare_londra.jpg

Barking, în estul Londrei, a fost una dintre cele patru secții de votare din Regatul Unit
Sute de persoane stăteau la coadă să voteze la Barking în estul Londrei
Sursa imaginii: 
Petru Clej

La Londra s-a înregistrat o prezență importantă la votare în alegerile parlamentare din Republica Moldova și aparent, ca și la scrutinul prezidențial din 2016, opoziția reprezentată de Maia Sandu și Blocul ACUM domină în preferințele alegătorilor.

Pe o vreme superbă - soare, 15 grade Celsius - câteva sute de cetățeni ai Republicii Moldova stăteau la coadă la secția de votare din incinta bibliotecii publice Barking, din estul Londrei, o zonă unde sunt concentrați numeroși moldoveni. 

Este una dintre cele două secții de votare din Londra, în Regatul Unit fiind în total patru, celelalte două fiind la Manchester și Northampton. 

Am stat de vorbă cu unii dintre ei care stătuseră la coadă timp de trei sferturi de oră și se așteptau să stea încă pe atât până să le vină rândul să voteze. 

"Până la ora 12 la prânz au votat circa 1300 de alegători și nu au fost niciun fel de probleme", a declarat la RFI președintele secției de votare de la Barking, Petru Alexei.

El mai spune că există posibilitatea ca până seara să voteze toți cei veniți la urne, de dat aceasta existând câte 5000 de buletine de vot pentru fiecare scrutin, două pentru parlament și două pentru referndumuri.

La alegerile prezidențiale din 2016 au fost numai două secții de votare în Marea Britanie și fiecare a avut doar câte 3000 de buletine de vot, care s-au epuizat înainte de închiderea urnelor. 

De data aceasta s-a putut vota doar cu pașaportul pentru călătorii în străinătate și persoanele cu carte de identitate, valabilă sau expirată, nu au avut dreptul să voteze. 

"Au fost câțiva cetățeni în această situație. Le-am spus că pot face constestație și noi o vom examina", a spus Petru Alexei.

Imediat s-a apropiat de mine un cetățean nemulțumit căruia nu i s-a permis să voteze cu cartea de identitate valabilă.

"Votăm odată la patru ani și acum nu am putut vota. E o rușine pentru guvernanții noștri", mi-a spus el.

Întoarcere acasă?

Am stat de vorbă cu mai mulți alegători care votaseră. Unii mi-au spus pentru cine au votat, alții nu, dar era clar că toți optaseră pentru Maia Sandu și Blocul ACUM.

Votare la Londra
Alegătorii din Londra par să opteze majoritar pentru Maia Sandu și ACUM
Sursa imaginii: 
Petru Clej

Acest lucru nu e surprinzător, dat fiind că la alegerile prezidențiale din 2016 Maia Sandu a înregistrat un scor de aproape 90% în primul tur de scrutin și 98% în turul al doilea. 

"Nu am încredere în actuala guvernare, de aceea votez Maia Sandu și ACUM", mi-a spus un bărbat la ieșirea de la urne. 

Dar blocul ACUM este creditat în sondajele de opinie doar cu un sfert din mandatele parlamentare, restul revenind Partidului Socialiștilor și Partidului Democrat. 

"Nu am încredere în coaliții, dat fiind că programele electorale sunt diametral opuse", mi-a spus o femeie votantă a Maiei Sandu și a blocului ACUM.

Votanții cu care am vorbit și-au exprimat speranța că un guvern al Blocului ACUM va iniția schimbările necesare, în primul rând combaterea corupției, pentru a crea condițiile ca cei care lucrează și trăiesc în Diasporă să se poate întoarce în țara lor de baștină. 

 
Ascultați reportajul de la secția de votare Barking realizat de corespondentul RFI la Londra, Petru CLEJ