Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


CEC, rezultate parțiale: PSRM, PDM, ACUM, Partidul ȘOR, în viitorul Parlament

Comisia Electorală Centrală a anunțat rezultatele parțiale ale alegerilor parlamentare din R.Moldova. Astfel, în urma procesării a 98,18 la sută din procesele verbale, pe circumscripția națională, Partidul Socialiștilor e pe prima poziție cu 31,32 la sută din voturi, urmat de Blocul electoral ACUM DA PAS cu 26,25 la sută din sufragii. Partidul Democrat obține 23,98 la sută din voturi și Partidul Șor, 8,44 la sută.

Copreședinții Blocului electoral ACUM DA PAS susțin că alegerile au fost fraudate masiv și deocamdată nu vor să comenteze rezultatele preliminare ale scrutinului. Andrei Năstase și Maia Sandu au anunțat că vor depune o plângere penală împotriva Alinei Rusu, președinta Comisiei Electorale Centrale, dar și pe numele șefului Inspectoratului General de Poliție, Alexandru Pânzari ”pentru neglijență crasă în exercitarea atribuțiilor de serviciu pentru asigurarea votării corecte în cele două circumscripții, destinate cetățenilor moldoveni din stâna Nistrului”.

Președintele Comisiei Electorale Centrale, Alina Rusu susține că duminică procesul electoral a fost unul transparent și s-a desfășurat, fără incidente majorare. Ba mai mult, afirmă Rusu, ”CEC a dat dovadă de transparență, fără precedent”.

La scrutinul de duminică, peste 1 mln 450 mii alegători s-au prezentat la urne.În străinătate, peste 74 mii de alegătorii au mers la vot. Și continuă și la acestă oră să voteze.Peste 37 de mii de cetățeni din stânga Nistrului și-au exercitat dreptul la vot.  

Luni, la ora 12.00, CEC va prezenta bilanțul preliminar privind totalizarea alegerilor parlamenatre și a referendumului consulativ.

În total, pe parcursul zilei de duminică au fost depuse 18 sesizarări - 9 din partea Partidului Democrat, 6 de la socialiști, 2 contestații depuse de Blocul electoral ACUM DA PAS și o sesizare din partea Partidului Șor.