Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Hunor Kelemen, reales președinte al UDMR

hunor_pt_bianca.jpg

Hunor Kelemen, reales președinte al UDMR
Hunor Kelemen, reales președinte al UDMR
Sursa imaginii: 
RFI/Bianca Pădurean

Aproape 900 de delegați cu drept de vot au luat parte la cel de-al XIV-lea Congres al UDMR. Evenimentul a fost organizat în Sala Polivalentă din Cluj și a constituit un veritabil exercițiu de mobilizare înaintea alegerilor pentru Parlamentul European. La Congresul UDMR nu a venit nici unul dintre liderii de prim-rang ai Partidului Popular European, la care este afiliat UDMR, și nici prim-miniștrii României și Ungariei, așa cum s-a întâmplat în trecut. În schimb, la Cluj au venit liderii formațiunilor politice ale maghiarilor din Ucraina, Slovacia, Serbia și Croația, care au semnat un protocol de colaborare cu UDMR în vederea reprezentării maghiarilor din ceea ce ei au numit Bazinul Carpatic, o metaforă pentru a desemna teritoriile care au făcut parte din regatul medieval al Ungariei. 

Delegații la Congresul UDMR de la Cluj au votat noul președinte al Uniunii. La acest capitol nu a existat nici o emoție, pentru că a existat un singur candidat: Hunor Kelemen, cel care conduce UDMR de opt ani. De asemenea, delegații la congres au votat un document care vrea să reprezinte o viziune a viitorului comunității maghiarilor din Transilvania pentru următorii 30 de ani. Această viziune înseamnă păstrarea identității etnice, dar despre dezvoltare economică, stabilitate fiscală și investiții în infrastructură, spune Hunor Kelemen.

”Putem să avem opinii diferite, putem să avem diferite abordări în ceea ce privește înțelegerea lumii, înțelegerea fenomenelor sociale și nu numai, putem să fim creștin-democrați și putem să fim social-democrați, putem să fim liberali, putem să fim, din punct de vedere ideologic, și suntem foarte, foarte diferiți, dar când e vorba despre interesele comune ale comunității maghiare, când e vorba de interesele comune ale comunității din Transilvania, eu cred că am ajuns și vom ajunge de fiecare dată la un consens și acest lucru este important”, a spus Hunor Kelemen.

De asemenea, membrii UDMR au votat o rezoluție prin care au condamnat amendarea primarilor UDMR care au arborat drapelul Ungariei sau pe cel al Ținutului Secuiesc. Documentul afirmă dreptul maghiarilor ardeleni de a folosi simboluri naționale, precum drapelul lor roșu-alb-verde, sau comunitare, precum drapelul Ținutului Secuiesc, mai spune Hunor Kelemen.

”Eu cred că într-o Europă modernă, într-o Europă unde diferite valori sunt recunoscute, unde interculturalitatea este o realitate - și subliniez: interculturalitatea - folosirea simbolurilor comunitare și naționale nu trebuie să fie interzisă. Și de aceea noi am considerat, nu neaparat pentru noi înșine, dar pentru toată societatea să spunem care sunt acele simboluri pe care noi vrem să le folosim în continuare în deplină libertate și fără sancționarea celor care pun drapelul secuiesc, care folosesc tricolorul maghiar roșu, alb și verde”, a adăugat președintele UDMR.

Delegații la Congresul UDMR de la Cluj i-au ascultat și pe cei cinci candidați care concurează pentru cele două sau trei mandate pe care mizează maghiarii ardeleni la alegerile pentru Parlamentul European. Ordinea candidaților pe listă va fi stabilită în cadrul Consiliului Reprezentanților Unionali ai UDMR, care se va întruni în data de 9 martie. De asemenea, președintele UDMR, Hunor Kelemen, a anunțat că maghiarii ardeleni vor avea propriul lor candidat în primul tur al alegerilor prezidențiale din toamna acestui an.

 
Ascultă AICI corespondența de la Cluj-Napoca