Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Timmermans către Dăncilă: puteai să-mi fi spus

1549533922original_14_resize.jpg

Dancila Timmermans
Viorica Dancila si Frans Timmermans în 7 februarie 2019 la Bruxelles
Sursa imaginii: 
Ro2019

Frans Timmermans i-a adresat o scrisoare Vioricăi Dăncilă în 22 februarie în care se arată surprins de decizia guvernului român privind ordonanțele de urgență. El îi amintește că se așteaptă ca România „să nu facă pași înapoi”

Sunt surprins și oarecum dezamăgit  că la discuția noastră din 7 februarie nu mi-ai pomenit de aceste ordonanțe (...) or ele sunt foarte relevante privind îngrijorările exprimate de mult timp prin rapoartele MCV”, spune Timmermans într-o scrisoare către prim ministrul român.

E interesant de remarcat că Timmermans este „oarecum dezamăgit”, ceea ce implică că se aștepta ca Dăncilă să nu fi fost pe deplin corectă cu el. Asta denotă o lipsa de încredere în oficialii români pe care nimeni nu se mai chinuie s-o ascundă. 

In rest, conținutul scrisorii a fost deja publicat de Comisia Europeană ca o reacție la ordonanțele de urgență.

Se amintește că acțiunile guvernului „par a fi în contradicție directă cu recomandările Comisiei făcute prin MCV”, iar autoritățile române sunt urgentate să pună foarte repede în aplicare procesul de reformă. 

„Asta înseamnă a merge înainte, a nu face pași înapoi și a se abține de la orice masuri care inversează progresul înregistrat în ultimii ani”. 

In loc de asta, situație actuală aduce noi îngrijorări, spune Timmermans. 

Timmermans amintește  că  de la începutul anului 2017 se atrăgea atenția prin raportul MCV asupra prezervării progreselor făcute de România în reforma justiției. Apoi România a fost îndemnată „să instaleze un proces solid și independent de numire a procurorilor șefi, pe baza unor criterii clare și transparente, bazându-se pe susținerea Comisiei de la Veneția”.

Cum se știe, Bruxelles analizează mai departe România în cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare (MCV) la care se tot referă și care pâna acum a adus puține roade. 

Pe de altă parte, a scoate România din acest mecanism pentru a o arunca în meandrele articolului 7 este la fel de neproductiv. Articolul 7, deși bine delimitat, nu a fost niciodată cu adevărat folosit și în el s-a împotmolit acum statul de drept din Polonia și Ungaria. 

Iar aceasta potențială „armă nucleară” a UE, dacă este prea des folosită, își pierde valoarea, se spune la Bruxelles.

Oricum ar fi, problema justiției și a corupției din România este ultima îngrijorare a lui Frans Timmermans, aflat acum în campanie electorală. De ea se va ocupa din toamnă noua Comisie Europeană, din care Timmermans va face parte sau nu.