Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Iulian Fota, despre R. Moldova: Un lucru e cert, socialiștii vor fi la guvernare

socialisti.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook/PSRM

În Republica Moldova, au fost organizate în weekend alegeri parlamentare pentru desemnarea celor 101 reprezentanți din Legislativul țării. Cele patru partide care au obținut peste 6% din sufragii negociază acum pentru formarea Guvernului. ”Partidul Socialist (PSRM) va ajunge cel mai probabil la guvernare”, explică, într-un interviu acordat RFI, fostul consilier prezidențial Iulian Fota, care e de părere că drumul european al Republicii Moldova s-a încheiat.

Partidul Socialist (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon - care militează pentru o apropiere de Rusia şi o intrare în Uniunea Economică Eurasiatică - s-a situat pe primul loc în alegeri.

Pe locul al doilea s-a poziționat Alianţa ACUM, din care fac parte cele două partide favorabile aderării la UE şi NATO, respectiv Platforma Demnitate şi Adevăr, condusă de Andrei Năstase, şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, condus de Maia Sandu.

Pe următorul loc s-a situat Partidul Democrat din Moldova (PDM), condus de oligarhul Vlad Plahotniuc, iar pe ultima poziție, eligibilă pentru Parlament, Partidul Șor.

În aceste condiții, ”Partidul Socialist din Republica Moldova (PSRM) al preşedintelui Igor Dodon va ajunge cel mai probabil la guvernare”, a declarat la RFI fostul consilier prezidențial Iulian Fota. El se arată convins că socialiștii proruși se vor afla la guvernare, indiferent de partenerul de guvernare.

Fostul consilier de la Cotroceni mai afirmă că, odată cu acest vot, drumul european al Republicii Moldova s-a încheiat. ”De fapt, acest drum s-a terminat odată cu dispariția din bănci a miliardului de euro”, mai spune Iulian Fota, care crede că România ar trebui să pună capăt eforturilor de ghidarea statului vecin către Vest.

Analistul este de părere că pericolul federalizării Republicii Moldova este unul cât se poate de real, având în vedere situații din zonele statului precum Găgăuzia sau Transnistria. Iulian Fota spune că o astfel de federalizare ar servi și drept un bun exemplu pentru Ucraina, care ar fi amenințată de aceeași soartă.

Iulian Fota conchide spunând că, în opinia sa, ”Republica Moldova va rămâne mult timp un stat sărac, iar cetățenii săi vor continua să fie exploatați”.

 

Toate edițiile emisiunii Actualitatea de prânzhttps://www.rfi.ro/tag/actualitatea-de-pranz

Ascultă:

 
Fostul consilier prezidențial Iulian Fota, despre alegerile parlamentare din Republica Moldova