Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


LIVETEXT Kovesi, audiată în PE. Voturi decisive în LIBE, CONT și COREPER

kovesi.jpg

Laura Codruța Kovesi
Laura Codruța Kovesi
Sursa imaginii: 
Facebook

Laura Codruța Kovesi este audiată marți în Parlamentul European de la Bruxelles. Fosta șefă a DNA este unul din cei 3 procurori care au ajuns în etapa finală în care va fi desemnat viitorul procuror-șef european. Kovesi va fi audiată timp de mai bine de o oră în două comisii din cadrul Legislativului european. 

ACTUALIZARE 25: Metodele de fraudare a fondurilor europene sunt cam aceleași. Prin urmare, experiența mea la conducerea DNA cumulată din astfel de dosare îmi va fi de folos la conducerea Parchetului European.

ACTUALIZARE 24: Pentru a doua oară, discursul lui Kovesi e întâmpinat de aplauze, după ce i-a răspuns unui eurodeputat care i-a solicitat să vorbească în limba engleză. Fosta șefă a DNA a spus în limba engleză că poate vorbi și engleză, și franceză.

ACTUALIZARE 23: Am anchetat oameni bogați, politicieni și, datorită faptului că am beneficiat de independență, am dus la bun sfârșit aceste dosare. Acum, se încearcă afectarea acestei independențe.

ACTUALIZARE 22: Întotdeauna am respectat legea și am fost independentă. Rezultatele mele sunt cunoscute și vorbesc de la sine.

ACTUALIZARE 21: În ceea ce privește dosarul penal care mă vizează în România, vreau să vă spun că sunt nevinovată. Este o cauză care vizează aducerea în țară a unui inculpat; nu am nicio legătură cu aceste acuzații.

ACTUALIZARE 20: În fiecare an, DNA a trimis în judecată anual în jur de 1000 de inculpați din care au fost condamnați in jur de 900.

ACTUALIZARE 19: Nu am fost sunată de vreun politician care să îmi ceară informații din dosare.

ACTUALIZARE 18: În ceea ce privește fraudarea fondurilor europene, DNA a instrumentat anual peste 2000 de dosare. Suntem familiarizați cu tipologia faptelor din acest sector.

ACTUALIZARE 17: Finalul discursului lui Kovesi a fost întâmpinat de aplauze.
ACTUALIZARE 16:În timpul mandatului meu, DNA a pus sechgestru pe bunuri de peste 2 miliarde de euro. Recuperarea prejudiciilor a fost și este prioritară pentru mine.
ACTUALIZARE 15:Trebuie să aplicăm legea, dar să respectăm drepturile celor implicați în anchete.
ACTUALIZARE 14:Legea trebuie aplicată în mod egal pentru toată lumea.
ACTUALIZARE 13: Laura Codruța Kovesi a ajuns la audieri și și-a început discursul. Ați fost expuși la diverse informații despre mine. Vă stau la dispoziție pentru orice întrăbări aveți. Nu am nimic de ascuns.
 
ACTUALIZARE 12: Monica Macovei, întrebări pentru Jean-Francois Bohnert: Rolul procurorului șef al EPO e unul mai mult de coordonare și diplomatice între statele membre mai degrabă decât lucrând efectiv și jucând efectiv pe dosare de fraudă? Care sunt infracțiunile aflate sub jurisdicția EPO, altele decât frauda cu fonduri europene și TVA la fonduri europene?
Jean-François Bohnert: Șeful EPO trebuie să aibă ambele capacități,m atât de coordonare, și aici intervine o sensibilitate diplomatică, și nu numai. Funcția prevăzută în regulamentul Parchetului prevede și ca acest parchet să funcționeze în colaborare cu toate statele membre, participante sau nu. Să fii tehnician e necesar, dar nu și suficient. În ce privește infracțiunile față de fraudele de tip carusel, cu TVA, trebuie să ne gândim la competențele din regulament, care face trimitere la directiva PIF: fraudă, spălare de bani, abuzuri față de bunurile publice
ACTUALIZARE 11: A început audierea lui Jean-Francois Bohnert (Franța):
Vin cu dublă experință: magistrat european și procuror național. 20 de ani am participat la cooperarea operațională a magistraților și în 2 rânduri am participat la construcția a 2 instrumente importante: crearea Eurojust și crearea ofițerului de legătură
Am lucrat pe cazuri de corupție, fraudă, crimă organizată. De zece ani sunt șef de parchet, iar azi sunt procuror-general pe plan general.
Pot să creez un cadru de lucru multicultural și poliglot. Deviza noastră va fi independență, respectarea deotologiei, drepturile omului.
EPPO trebuie să dea noi perspective în Europa. Baza democratică a UE e aprig cirticată, contestată în unele stete membre. Trebuie să fim eficienți și neîndurători cu corupție. 

ACTUALIZARE 10: Monica Macovei : Cum ați proceda ca procuror șef EPO... vorbim de 22 de state, inclusiv din Europa Centrală și de Est, în care se practică presiunile politice
Andres Ritter: Esența muncii Parchetului trebuie să fie dictată de independență și eficiență. Pentru a garanta așa ceva, trebuie să conducem prin puterea exemplului. Independența în sine nu înseamnă că nu există influențe politice, parchetul nu funcționează într-un vacuum. Dar activitatea parchetului trebuie să rezulte din faptul că ești conștient de această realitate, nu pentru a i te adapta, ci pentru a-i ține piept.

 

 

ACTUALIZARE 9: Ritter: Procurorii trebuie întotdeauna să apere legea și statul de drept.

ACTUALIZARE 8: Andres Ritter a declarat, în prezentarea sa de 7 minute, că această instituție nouă a PE, Parchetul European, este esențială pentru lupta împotriva fraudării fondurilor europene. Cercetarea transfrontalieră este esențială, a spus germanul.

ACTUALIZARE 7: Primul din cei 3 candidați audiați este germanul Andres Ritter.

ACTUALIZARE 6: Membrii comisiei LIBE vor vota miercuri dimineață.
ACTUALIZARE 5: După audieri, membrii comisiei CONT vor vota in jurul orei 20.30.
ACTUALIZARE 4: Ordinea audierii celor 3 candidați va fi stabilită prin tragere la sorți.
ACTUALIZARE 3: Audierea celor 3 candidați în comisiile reunite LIBE eși CONT va începe la ora 16.30.
ACTUALIZARE 2: În urma contestării depuse de socialiști, votul in comisiile LIBE și CONT va fi secret. În plus, vor vota toți membri comisiilor, nu doar coordonatorii, așa cum se decisese inițial.
ACTUALIZARE 1: După ce surse politice de la Bruxelles susțineau că întreaga procedură de audiere și votare a celor 3 candidați ar putea fi amânată - PSD a reușit să-și impună în grupul socialiștilor procedura de contestare a modalității de vot în LIBE și CONT - audierile vor avea loc totuși. 

 

...........................................................
Cei trei candidaţi la șefia Parchetului European, românca Laura Codruța Kovesi, francezul Jean-Francois Bohnert şi germanul Andres Ritter, vor fi audiaţi în Parlamentul European, începând cu ora 15.30, de către specialiști din Comisia pentru Control Bugetar (CONT) şi din Comisia pentru Libertăţi Civile, Justiţie şi Afaceri Interne (LIBE). 
Conform președintelui acestei din urmă comisii, britanicul Claude Moraes, fiecare din cei trei candidați va fi audiat 75 de minute, iar două tremi din timpul alocat va fi pentru întrebări şi răspunsuri. Urmează apoi votul propriu-zis în cele două comisii. În mod normal, primul vot va fi cel din comisia CONT, al cărui vicepreședinte este europarlamentarul român Cătălin Ivan. Nu e foarte clar când va avea loc acest vot, dacă va fi în marți seară sau miercuri dimineață, odată cu votul din comisia LIBE, din care fac parte 3 eurodeputați români: Monica Macovei (independent), Sogor Csaba (UDMR) și Traian Ungureanu (PNL). De menționat că, în cazul votului din comisia LIBE, vor vota nu toți membri acestui for, ci doar coordonatorii.
Un alt vot important va fi cel de miercuri din cadrul COREPER, organism care reprezintă Consiliul UE și care este format din ambasadorii pe lânga UE ai țărilor membre. Un prim vot al acestui organism – unul însă doar consultativ – a avut loc săptămâna trecută, câștigător fiind desemnat procurorul francez Jean-Francois Bohnert. El a acumulat 50 de puncte, față de cele 29 adunate atât de L C Kovesi, cât și de germanul Andres Ritter. Un nou vot în cadrul COREPER, decisiv de această dată, va avea loc mâine, după poziția ce va fi exprimată de cele două comisii din PE, LIBE și CONT. Pe scurt, dacă persoana aleasă de cele două comisii va fi aceeași cu cea preferată de membrii COREPER, respectivul candidat va fi desemnat câștigător și va fi desemnat procuror-șef european. Dacă nu va exista consens, vor urma negocieri între comisiile din PE și COREPER. În final, un singur candidat va fi propus votului plenului Parlamentului European, care va lua decizia prin majoritate absolută.
Mai trebuie amintit că Laura Codruța Kovesi a pornit ca favorită în această cursă în trei. Încă din 4 februarie, preşedintele Parlamentului European, Antonio Tajani, transmitea că Laura Codruţa Kovesi se află pe lista scurtă a celor trei procurori care candidează pentru şefia Parchetului European, fiind favorită.
La scurt timp de la acest anunț, coaliția guvernamentală de la București a transmis în repetate rânduri că nu susține candidatura fostei șefe a DNA, invocând presupuse infracțiuni comise de Kovesi în urmă cu mai mulți ani. Între timp, împotriva fostei șefe a DNA a fost demarată și o procedură de cercetare din partea Secţia de investigare a infracţiunilor din Justiţie, care o acuză pe Kovesi de abuz în serviciu, luare de mită şi mărturie mincinoasă. Fosta șefă a DNA a denunțat un proces politic și a cerut, fără succes, recuzarea procurorului din acest caz.