Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Monica Macovei explică votul secret din LIBE. Ce șanse are Kovesi

Monica Macovei Retragere Adina Florea veste buna.png

Monica Macovei: Secția Specială trebuie desființată
Monica Macovei: Secția Specială trebuie desființată

Într-un interviu acordat RFI, europarlamentarul Monica Macovei critică schimbarea modalității de vot din comisia LIBE în ceea ce privește alegerea procurorului șef european, unde unul din cei trei candidați este Laura Codruța Kovesi.  Macovei reclamă faptul că votul va fi acum secret, astfel încât orice se poate  întâmpla. Această modificare a fost operată în urma presiunilor grupului socialiștilor și democratilor, explică Monica Macovei. 

Reporter:  Ce așteptări aveți de la votul în comisia LIBE? Sunteți membru acolo, sunteți membru și în CONT. Ce așteptări aveți de la acest vot având în vedere că nu se va mai vota așa cum era stabilit inițial? Nu vor mai vota doar coordonatorii, ci vor vota toți membri comisiei.

Monica Macovei: S-a votat astăzi și s-a reluat acest vot la cererea grupului socialist, deși se stabilise că în LIBE votează numai coordonatorii. Ce așteptări am de la aceste două comisii? Să respecte voința acelei comisii de jurizare, de nominalizare, formată din oameni total apolitici, membri din curți supreme din alte țări, procurorul general al Austriei, procurorul italian, judecări sau procurori francez, din toate statele membre, un fost membru al Eurojust. Nimeni nu e politic acolo. Au stabilit o listă de finaliști, 3 persoane, după două rânduri de interviuri. Prima listă a fost de 11 și apoi s-a mai audiat încă o dată și a fost de trei. Au spus că aceea este ordinea lor de preferințe, cu doamna Kovesi pe primul loc. Normal ar fi ca membrii celor două comisii să respecte voința specialiștilor.

Rep: Dar va fi un vot politic.

M.M: Dar din păcate aici începe lobby-ul politic. Spun din păcate. Pentru mine asta a fost o problemă permanentă în Parlamentul European, mai ales acum, când a fost o comisie de jurizare de specialiști. În alte situații nu este.

Rep: Fără îndoială va fi un vot politic. Din ce știți dumneavoastră, ce șanse are, concret,  în acest moment Laura Codruța Kovesi să ajungă Procuror șef european, să primească votul celor două comisii, apoi votul în COREPER?

M.M: După ce votează cele două comisii și COREPER va exista o negociere. La această negociere vor merge cei doi șefi ai comisiilor CONT și LIBE, doamna Ingeborg Grassle de la EPP și domnul Moraes de la socialiști.

Rep: Ce șansă credeți că are, concret, doamna Kovesi, să ajungă procuror șef european?

M.M: Vor fi voturi secrete în ambele comisii. La voturile secrete se poate întâmpla orice.

Rep: Știu că va fi un vot secret. Dumneavoastră personal sunteți membru al ambelor comisii. Cum veți vota? Îmi puteți răspunde sau nu?

M.M: Evident că voi vota cu doamna Kovesi. Nu este un secret. E normal ca toți românii să voteze cu doamna Kovesi. Cum era normal să o susțină guvernul.

Rep: Dacă vom pierde această funcție, va fi o pierdere importantă pentru România? Sunt voci și nu puține, care o contestă pe doamna Kovesi și spun că dimpotrivă, ar fi o pierdere dacă ar câștiga.

M.M: Aceste voci sunt din PSD. Dacă pierde doamna Kovesi de vină este PSD, care face un lobby foarte mare, de parcă ăsta este rostul lor pe lumea asta. Cred că în timpul președinției nu se mai ocupă de altceva decât de asta. Ei sunt vinovați dacă pierde. Ei au determinat și reluarea votului astăzi în LIBE, ca să voteze toată comisia și poate fac aranjamente și să voteze secret și să nu voteze coordonatorii, ceea ce fusese stabilit tot de coordonatori. Fusese de acord și președintele comisiei, Moraes, care astăzi și-a schimbat discursul. E din grupul socialist. Dacă pierde, pierde din cauza PSD, foarte simpu și scurt.