Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Klaus Iohannis, la bilanțul Ministerului Public: 2018, un an plin, din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi

klaus_iohannis_bilant_minister_public.jpg

Klaus Iohannis, la bilanțul Ministerului Public pe 2018 (Foto: presidency.ro)
Klaus Iohannis, la bilanțul Ministerului Public pe 2018 (Foto: presidency.ro)

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat miercuri, la bilanţul Ministerului Public, că în 2018 subiectele legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică, din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic în justiţie.

Klaus Iohannis spune că "2018 a fost un an plin, cu multe provocări, în care subiectele legate de domeniul justiţiei au continuat să facă agenda publică, din cauza insistenţei obsesive a actualei majorităţi de a interveni politic tocmai într-un domeniu a cărui independenţă trebuie garantată. În anii `90, când România făcea primii paşi în instituirea regimului democratic, prin redactarea Constituţiei, piatră de temelie a oricărei democraţii, legiuitorul constituant a conferit Ministerului Public un rol de o importanţă deosebită, cel de a reprezenta interesele generale ale societăţii, de a apăra ordinea de drept, precum şi drepturile şi libertăţile cetăţenilor".

De partea sa, procurorul general declară că 2018 a fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra parchetelor: "A fost anul în care s-au exercitat presiuni mari asupra instituţiilor judiciare, în special asupra parchetelor. În acest context, procurorul general a fost pus în situaţia de a adopta în numeroase rânduri poziţii publice şi instituţionale, în sensul apărării independenţei procurorilor".

Augustin Lazăr precizează că 2018 a fost "anul în care au continuat în avalanşă demersurile de modificare şi remodificare a legilor justiţiei, a Codului Penal, a Codului de Procedură Penală şi a altor acte normative, cu impact aspra sistemului judiciar".

El amintește că "a fost anul în care factorul politic a insistat şi a reuşit revocarea procurorului-şef al DNA, apoi, contrar avizului negativ al CSM, a iniţiat revocarea procurorului general".