Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Maria Grapini: Șansa numărul unu o are candidatul francez, nu Kovesi

Maria Grapini acord Bruxelles succes.jpg

Maria Grapini nu vede acordul de la Bruxelles ca pe un succes (Sursa foto: Facebook/Maria Grapini)
Maria Grapini nu vede acordul de la Bruxelles ca pe un succes (Sursa foto: Facebook/Maria Grapini)

Laura Codruța Kovesi are șansa a doua la funcția de procuror-șef al Parchetului European. Declarația a fost făcută la RFI de eurodeputata Maria Grapini, membră a grupului socialist din Parlamentul European și una dintre vocile critice la adresa fostei șefe a DNA.

Maria Grapini susține că la negocierile viitoare dintre PE și Consiliul UE pe tema șefului Parchetului European, prima șansă o are candidatul francez: ”Candidatul al treilea a ieșit total din joc. Negocierile se vor face pe cei doi candidați. Unul din cei doi va fi desemnat procuror-șef, însă șansa numărul unu o are francezul și am să justific de ce. Diferența de vot este semnificativ mai mare decât la noi în Parlament și pe de altă parte, în negociere, forța de impunere, să spun așa, mai mare o are Consiliul și nu Parlamentul, mai ales că nu a fost un vot în plenară, a fost doar în comisia de specialitate a Parlamentului. Domnul Claude Moraes (președintele Comisiei LIBE-n.r.) nu poate să aducă alte argumente decât că vine cu candidatul care are mai mult decât celălalt cu patru voturi. Consiliul va spune bine și la noi, noi, Consiliul, care de fapt suntem șefii de stat și de guverne, candidatul nostru are 50 de puncte, deci cu 22 de puncte mai mult decât următorul clasat”.

Maria Grapini o acuză pe de altă parte pe Codruța Kovesi fie că nu a răspuns, fie că a mințit în comisii și deplânge de asemenea selecția netransparentă a candidaților.