Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Siegfried Mureșan: Kovesi este favorită certă

Siegfried Muresan PNRR Cristi Danilet.jpg

Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureșan
Sursa foto: Facebook/Siegfried Mureșan

Eurodeputatul român Siegfried Mureșan declară, într-un interviu acordat trimisului special al RFI la Bruxelles Mircea Oprea, că "Laura Codruța Kovesi este favorită certă pentru postul de procuror șef european. Consiliul UE nu are în acest moment o poziție privind procurorul șef european. Trebuie să ia act de propunerea Parlamentului European și apoi să își formuleze opinia", spune Siegfried Mureșan, referindu-se la negocierile care urmează acum între Parlamentul European și Consiliul UE în chestiunea procurorului șef european.

Siegfried Mureșan: Până acum, în cadrul procesului de selecție a Procurorului șef al Uniunii Europene au fost două etape. În ambele etape Laura Codruța Kovesi a ieșit pe locul întâi. Putem spune foarte clar că în momentul de față candidatul român este favorit pentru a deveni primul Procurorul șef al Uniunii Europene. Etapa care a avut loc ieri și astăzi în Parlamentul European este, de departe, cea mai importantă etapă în procesul de selecție al Procurorului șef al Uniunii Europene din motiv că ieri a avut loc o audiere publică, transparentă, în două comisii de specialitate ale Parlamentulu European, în Comisia de control bugetar și în Comisia de libertăți civile. Toată lumea a putut vedea acea audiere. Au fost sute de mii de oameni doar în România care au văzut audierea live pe internet. Filmul este disponibil și acum pe internet. Oricine se poate uita. Caracterul public al acestei audieri, împreună cu caracterul democratic, cu votul care a fost dat ieri în Comisia de control bugetar și apoi în Comisia de libertăți civile a Parlamentului European, dă o greutate foarte mare victoriei doamnei Kovesi. Ea a câștigat ieri la la vot în Comisia de control bugetar și astăzi în Comisia de libertăți civile.

Reporter: Urmează încă o etapă, negocierea dintre liderii celor două comisii și Consiliul Uniunii Europene, respectiv COREPER. E posibil, cel puțin teoretic, să avem din partea Consiliului o preferință pentru candidatul francez?

S.M: Vreau să vă spun, în primul rând, că Parlamentul European are în acest moment o poziție votată, stabilită cu toată greutatea politică, anume Laura Codruța Kovesi pe locul întâi ca urmare a două voturi democratice, transparente. Consiliul nu are în acest moment o poziție stabilită. Săptămâna trecută a avut loc un vot intermediar, la nivel tehnic, ca o testare, o repetiție, un antrenament în Consiliu, dar nu este o poziție oficială a Consiliului Uniunii Europene. La votul de săptămâna trecută pe agenda ședinței figura „muncă pregătitoare în cadrul desemnării Procurorului șef al Uniunii Europene”. Consiliul nu are în momentul de față o poziție. Trebuie să ia notă de poziția Parlamentului și să își stabilească propria poziție. Candidatul francez este un candidat. Are susținerea propriului guvern. Doamna Kovesi candidează fără susținerea Guvernului României. Candidează chiar împotriva Guvernului României. Guvernul României a încercat să facă tot ce a putut pentru a o afecta. Fac următoarea predicție. La Consiliu, la votul de probă de săptămâna trecută, rezultatul a fost francezul 50, doamna Kovesi 29 și germanul 29 de voturi. Germanul a obținut un singur vot astăzi în Parlament. Ca atare, susținătorii germanului se vor replia. Cred că mulți vor veni spre doamna Kovesi. Guvernul Franței a stors lămâia până acum cât a putut de mult în favoarea candidatului francez. Nu cred că vor mai obține foarte mult sprijin pentru candidatul francez. În plus, doamna Kovesi are de partea sa această audiere, votul din Parlament și rezultatul din comitetul de selecție format din 12 experți independenți, obiectivi, care de asemenea, au plasat-o pe doamna Kovesi pe locul întâi. În cadrul audierii de ieri candidatul român a răspuns precis și convingător tuturor întrebărilor, atât celor legate de activitatea DNA, de parcursul ei profesional, cât și celor legate de procurorul european, instituție, care urmează să o clădească ca procuror șef.

Rep: Și pe care are mari șanse să o conducă în acest moment. O ultimă întrebare domnule Mureșan. Dacă România va deține această funcție, ce reprezintă pentru un stat ca România deținerea unei funcți atât de importante? Vorbim despre o țară care, încă de la accederea în Uniunea Europeană, nu a avut cea mai bună imagine. Era văzută ca cea mai coruptă țară, alături de Bulgaria. Acum, cel mai probabil vom conduce parchetul european. Ce înseamnă asta pentru România?

S.M: Uniunea Europeană diferențiază foarte clar în momentul de față între România și poporul român, care este un popr pro european. Românii ies de doi ani de zile în stradă cu drapelul Uniunii Europene în mână pentru a cere valori europene, pentru a cere justiție, pentru a cere dreptate, pentru a cere bună guvernare. Pe toate aceste lucruri Uniunea Europeană le vede. Uniunea Europeană diferențiază foarte clar între România, pe de o parte și politicienii care avem ghinionul să îi avem în momentul de față la conducerea țării. Guvernul PSD-ALDE este izolat în Europa. Toată lumea a înțeles că alianța PSD-ALDE face agenda infractorilor, că și-a pus un infractor condamnat, recidivist, pe Liviu Dragnea, la conducerea Camerei Deputaților și în frunte partidului. Se vede clar că PSD-ALDE nu pot obține nimic în Europa pentru români și nici în următorii cinci ani. Acesta este un lucru care trebuie știut înainte de înainte de a merge și la următoarele alegeri. Lupta în Parlamentul European în zilele acestea a fost foarte clară, pe de o parte PSD-ALDE, care au votat împotriva domanei Kovesi, au vorbit împotriva ei, au încercat să îi afecteze candidatură și de  cealaltă parte, noi, europarlamentarii Partidului Național Liberal, care am anunțat public că vom susține, vom vota și vom face lobby pentru candidatul român, pentru doamna Kovesi. La votul de astăzi, cinci europarlamentari PSD au votat împotriva doamnei Kovesi și cinci europarlamentari PNL au votat în favoarea doamnei Kovesi. Acest lucru trebuie știu.

Rep: Votul a fost secret.

S.M: Da, votul a fost secret. A fost secret, dar europarlamentarii PSD au vorbit împotriva doamnei Kovesi cu orice ocazie. Este știut. Au anunțat public că vor vota împșotriva dumneaei. Noi am lucrat pentrru dumneaei. Am reușit să obținem și sprijinul celei mai mari familii politice din Parlamentul European, a grupului PPE, în condițiile în care guvernul Franței, însuși, a făcut lobby pentru candidatul francez. A fost munca noastră, credibilitarea noastră și poziția Partidului Național Liberal în cadrul PPE care a contat. Acest lucru trebuie spus. Ați întrebat ce înseamnă pentru România? Este o victorie a tuturor oamenior cinstiți și este un semnal foarte clar că Uniunea Europeană crede în România, crede în români. Anul trecut, când eu am fost raportor general pentru tot bugetul Uniunii Europene, 160 de miliarde de euro. Niciun român nu a mai fost responsabil de tot bugetul Uniunii Europene înainte. Vă spun că pe toată durata acetui proces nu mi-a spus nimeni nicioadtă că nu mi-ar putea lăsa bugetul Uninuii Europene pe mână fiindă sunt român. În ziua de astăzi, ca român în Europa, poți să faci orice. Europa nu diferențiază. Europa nu discriminează românii. Doar Guvernul Dăncilă are impresia că suntem discriminați fiindcă ei sunt obișnuiți din România să fie tratați ca niște regi, iar în Europa sunt tratați cum se cuvine, ca niște incompetenți, iar unii ca niște infractori. Dar Europa nu discriminează poporul român, așa cum autoritățile încearcă se ne convingă. De aceea, accederea doamnei Kovesi în această funcție ste un semn de nromalitate, este posibilă și începând de astăzi este chiar foarte probabilă.

 

 

 

 
Europarlamentarul Siegfried Mureșan în dialog cu Mircea Oprea