Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Proiect PSD: 95% din aurul României să fie repatriat

aur.jpg

Vot final in Camera Deputatilor pe proiectul de lege privind repatrierea aurului
Sursa imaginii: 
pixabay.com

Un proiect de lege depus  azi la Senat de Liviu Dragnea și Şerban Nicolae prevede, potrivit Digi24, modificarea Legii de funcţionare a BNR. Iniţiatorii vor ca 95% din aurul României să fie repatriat. 

Potrivit proiectului de lege, BNR mai poate lăsa în băncile din afara ţării doar 5% din rezerva totală a României. Aceste procent e condiţionat de obţinerea de venituri. Unul din raţionamentele iniţiatorilor pentru acest proiect este că, de 10 ani România ţine o mare parte din aur în banca Angliei şi nu primeşte dobândă, ba chiar plăteşte chirie pentru a-l ţine acolo.

"Pentru că multă lume consideră că e ceva necurat aici, de ce BNR ţine aurul la Londra. Păi, aurul este parte din rezerva noastră internaţională. E rezerva internaţională. Nu e rezervă internă. Toată rezerva internaţională a unei ţări se ţine în exterior, că de-aia se numeşte rezerva internaţională. Cei 32 de miliarde de euro, 37 de miliarde echivalent de dolari, nu-i ţinem în ţară. Dacă i-am ţine în ţară nu ar avea absolut nicio valoare. Nu ar asigura stabilitatea. Îi ţinem în conturi în străinătate. Aşa se ţine", declara guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, în 2016.