Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Mariano Rajoy: "Erau foarte conștienți că eu nu am să aprob un referendum"

Este așteptată astăzi la Madrid sentința în cazul liderilor politici de la Barcelona care în data de 1 octombrie 2017 au încercat să separe Catalonia de Regatul Spaniei, pentru a constitui o republică independentă.

Miercuri a început una dintre cele mai importante faze ale procesului penal intentat secesioniștilor catalani, etapa audierii martorilor. După cum știm, procesul a început în urmă cu două săptămâni cu audierea celor 12 acuzați, care formează primul grup al politicienilor catalani ajunși în fața instanței Tribunalului Suprem, grup în care se află fostul vicepremier catalan, Oriol Junqueras, și fostul președinte al parlamentului de la Barcelona, Carme Forcadell. În acest prim lot de acuzați ar fi trebuit să fie inclus și Carles Puigdemont, care se află în exil la Bruxelles de unde încearcă în continuare să coordoneze mișcarea catalană pentru independență

Până în acest moment au fost audiați acuzații, care au încercat să dea procesului un evident caracter politic, insistând în calitatea pe care o au de deținuți politici, un proces în care seful completului a trebuit să intervină în repetate rânduri pentru a evita politizarea audierilor, încercând sa-l păstreze în limita caracterului său penal. Cei 12 au refuzat să răspundă acuzației particulare exercitate de partidul de extremă dreaptă Vox și doar nouă dintre ei au răspuns la întrebările puse de parchet, iar Oriol Junqueras nu a răspuns decât la întrebările formulate de către propriul avocat.

Dar cel mai important moment de până acum al procesului a început abia miercuri, odată cu audierea martorilor. Prin fața instanței au început să se perinde cele mai importante figuri ale politicii spaniole și catalane din perioada eșuatei încercări de obținere a independenței din toamna anului 2017.  În prima parte a dimineții a compărut Artur Mas, fostul președinte catalan, care a negat existența unui așa numit "comitet strategic" implicat în dirijarea procesul secesionist, unul dintre pilonii cei mai importanți ai acuzării, care susține ca inculpații "au dirijat activ o strategie pentru a distruge ordinea constituțională"

Tot în cursul dimineții a declarat și fostul vicepremier, Soraya Saénz de Santamaría, care a îsusținut ideea că în Catalonia a avut loc acte de violență.  Violența este o componentă de bază a infracțiunii de revoltă și, în consecință, este esnțial pentru parchetul să poată demonstra săvârșirea unor asemena fapte pentru a putea demonstra acuzațiile formulate în rechizitoriu.  Întrebată dacă a existat dispoziție pentru a negocia cu politicienii catalani, fostul vicepremier a declarat că guvernul nu-și putea permite să discute cu separatiștii despre organizarea unui referendum, deoarece Guvernul Spanie nu poate decide asupra suveranității spaniole, prerogativă care aparține doar poporului spaniol.

Dar momentul cel mai așteptat al ședinței de miercuri a fost fără îndoiala audierea fostului premier Mariano Rajoy care a avut loc în sesiunea de după amiază, după orele 16.

Fostul premier, care a declarat mai bine de o oră și jumătate, s-a arătat foarte ferm încă de la începutul declarațiilor, venind cu  același mesaj cu care deja ne-a obișnuit: "Erau foarte conștienți încă din prima zi, de când m-am întâlnit cu domnul Mas, că eu nu am să aprob un referendum pentru a lichida suveranitatea naționala, unitatea Spaniei sau pentru a încălca legea, în consecință nu au avut loc nici înțelegeri și nici negocieri pentru a ajunge la un acord de organizare a unui referendum. Înplus, le-am explicat foarte clar care sunt regulile jocului:Dacă dvs. vreți un referendum, asta trebuie să o aprobepoporul spaniol, nu reprezentanții unei comunității autonome, nici Guvernul Spaniei, nici Parlamentul și cu atât mai puțin un comitet mai mult sau mai puțin restrâns - făcând referire la grupul secesionist- atât timp cât Mariano Rajoy va fi premierul Spaniei, nu va avea loc niciun referendum" a ținut să sublinieze fostul premier.

Pe de altă parte Mariano Rajoy a susținut că executivul pe care îl conducea a încercat în permanență să aibă un dialog pentru a rezolva problema catalană, dar nu a fost posibil  pentru că "nu s-a putut dialoga cu cineva care dorea doar un singur lucru, să se stabilescă o dată pentru a lichida suveranitatea națională, motiv pentru care organizarea referendumului nu era posibilă".

În continuare fostul lider popular a vorbit de decizia de a aplica articolul 155 din Constituției pe care a caracterizat-o ca fiind "prudentă", față de alternativa de a decreta stare de asediu, pe care, în timpul audierilor de miercuri, o sugerau întrebările formulate de avocații acuzării populare exercitate de Partidul Vox. "A fost o situație excepțională care a impus aplicarea pentru prima dată în istoria Spaniei a unei astfel de măsuri", a ținut sa sublinieze Mariano Rajoy, "o măsură care s-a aplicat cu prudență, ținând cont de exigențele legiiși de conservarea unității naționale".

Întrebat de avocații apărării despre incidentele violente care au avut loc în ziua votării, fostul lider al Partidului Popular a acuzat, în stilul caracteristic, liderii secesioniști ca fiind responsabili de aceste evenimente. "Dacă oamenii nu ar fi fost chemați la un referendum ilegal și nu s-ar fi luat decizii care să încalce legislația în vigoare, nimeni, nici dvs. și nici eu, n-ar fi trebuit să vedem aceste imagini, cu oameni răniți în urma confruntării cu forțelor de securitate", a conchis Rajoy, lamentând incidentele din 1 octombrie 2017.

 
Ascultă AICI corespondența de la Madrid