Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European, 28 februarie

finante.jpg

Image source: 
pixabay.com

Consiliul UE a convenit ieri la București asupra unei poziții privind facilitarea accesului IMM-urilor la piețele financiare.  Propunerea aprobată de membrii acestuia conține modificări aduse regulamentelor privind abuzul de piață și se adresează IMM-urilor care urmăresc să fie cotate și să emită valori mobiliare, garantându-se totodată protecția investitorilor și integritatea pieței.

Propunerea vizează îndeosebi „piețele de creștere pentru IMM-uri”, o categorie de locuri de tranzacționare introdusă recent, destinată micilor emitenți.  Astfel s-a convenit asupra unei sarcini administrative mai raționalizată  care să mențină integritatea piețelor și nivelul de informații furnizate investitorilor, în special în ceea ce privește obligațiile de raportare referitoare la persoane care au acces la informații ce influențează prețurile. Este vorba despre ”listele persoanelor care au acces la informații privilegiate”. Pe baza acestui text, președinția va începe negocierile cu Parlamentul European pe 6 martie.

„IMM-urile aduc cea mai mare contribuție la crearea de locuri de muncă și la creștere în Europa. Însă ele depind în mare măsură de credite bancare pentru finanțare. Din acest motiv, este esențial ca IMM-urile să fie ajutate să-și diversifice sursele de finanțare și ca accesul acestora la piețele de capital să fie facilitat și simplificat”, a declarat Eugen Teodorovici, ministrul român al finanțelor.

 

O organizație nonguvernamentală europeană pentru hrană sănătoasă și sigură, FoodWatch critică președinția română a Uniunii Europene pentru că a acceptat ca din sponsorii săi oficiali să facă parte și Coca Cola.

„În timp ce statele membre UE vorbesc despre impozite mai mari pentru băuturile cu conţinut de zahăr, preşedinţia română a Consiliului UE se lasă sponsorizată de Coca-Cola. Organizaţia Foodwatch cheamă la protest,” scrie Der Spiegel, citată  g4media.

Într-o scrisoare dată marţi publicităţii, organizaţia i-a somat pe preşedintele UE, Donald Tusk, şi pe premierul român, Viorica Dăncilă, să pună capăt imediat parteneriatului cu concernul american. Din cauza prezenţei obezităţii şi a bolilor cum ar fi diabetul, colaborarea este „absolut nepotrivită”, scrie ONG-ul citat. În plus, asemenea parteneriate de sponzorizare ar reduce încrederea opiniei publice în instituţiile europene.  Preşedinţia română a Consiliului UE are,– asemenea altor preşedinţii anterioare –o serie întreagă de sponsori. În afara firmei Coca-Cola, printre parteneri se află şi Mercedes-Benz, Renault şi concernul Digi.

 

Ministerul de Justiție, cel de interne și cel de externe organizează astăzi reuniunea la nivel de înalți funcționari a grupului JAI, format din  miniștrii de justiție și afaceri interne din Statele Membre ale Uniunii Europene, cu omologii din Statele Unite. Reuniunea are loc la Palatul Parlamentului.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal european: https://www.rfi.ro/tag/jurnal-european