Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Fostul avocat al lui Trump a probat, cu documente, acuzații grave la adresa președintelui SUA

cohen.jpg

Michael Cohen, fost avocat al lui Dondald Trump, depune jurământul înaintea audierii sale în fața Congresului, 27 februarie 2019.
Sursa imaginii: 
REUTERS/Jonathan Ernst

Momente dramatice ieri la Washington în Comitetul de Control și Reformă al Camerei, unde a depus mărturie un fost fidel printre fidelii lui Donald Trump, fostul său avocat, braț drept, pumn de fier mai bine de zece ani, omul misiunilor sensibile, omul secretelor mai mult sau mai puțin murdare, Michael Cohen.  Dezvăluirile sale au ecouri istorice: în iunie 1973, mărturia parlamentară a unui personaj din cercul puterii, John Dean, precipita seria de evenimente care au dus la demisia președintelui Nixon.

Un act de căință și ispășire a păcatelor această ieșire la lumina adevărului a omului din umbră, Michael Cohen.

"Regret tot ajutorul pe care i l-am dat. Regret slăbiciunile mele de caracter, pe care le-am înșirat public în fața tribunaluilui districtual din New York, unde mi-am recunoscut vinovăția.  Mi-e rușine de ce am făcut pentru domnul Trump pentru a-l promova și apăra,  de loialitatea mea, pe care n-o merita. Mi-e rușine că am ales, ignorându-mi conștiința,  să fiu părtaș la ascunderea faptelor sale ilicite. Mi-e rușine pentru că știu cine este: un rasist, un șarlatan și un escroc".

Michael Cohen a justificat, în câteva cazuri a probat cu documente, a detaliat și accentuat în răspunsurile la întrebările Democraților din comitet, acuze grave la adresa președintelui în exercițiu. Mai tot ce a declarat Cohen este deja de domeniu public din anchete mediatice, din cărți mai vechi sau mai noi despre Trump omul de afaceri, candidatul și regele capricios al Executivului, din propriile mărturisiri ale ocupantului Casei Albe. Diferența este că acum dezvăluirile vin din interior, de la un om de încredere care-l dezavuează și sfidează public pe Donald Trump.

Importanța acestui moment nu trebuie subestimată. Michael Cohen este departe de a fi un înger; prezența sa vreme de peste 10 ani în anturajul, la curtea magnatului și candidatului Trump o dovedește. Defectele, nu rectitudinea morală l-au propulsat în intimitatea familiei Trump, i-au facilitat ascensiunea în demimonda trumpiană, pe care a observat-o dintr-o poziție privilegiată, înțelegându-i ca nimeni altul logica și resorturile tenebroase.

"Nu măreția Americii a căutat candidatul Trump, ci măreția mărcii lui comerciale. N-a avut nici o dorință sau intenție de a conduce această țară. A căutat doar mărire personală, avere și putere mai multă. Despre campania electorală îi plăcea să spună că va fi cea mai reușită campanie publicitară din istorie. Nu s-a așteptat să câștige preliminarele sau generalele; erau, pentru el, doar o șansă de auto-promovare. A minți pentru Trump era ceva normal, și nimeni nu s-a împotrivit.  Îmi pare rău s-o spun: nici astăzi nu se împotrivește nimeni".

Republicanii din comitet au probat-o în văzul lumii. Disciplinați, mărșăluind obedient la pasul impus de liderul lor, Jim Jordan, ei s-au dedat la atacuri pe un front larg țintind trecutul și credilitatea martorului care a fost condamnat la trei ani închisoare - pedeapsa pe care începe s-o execute peste două luni - pentru faptele sale, unele comise la ordinul direct sau subînțeles al președintelui.

"Merge la pușcărie pentru sperjur în mărturie parlamentară, și e acum mare martor. Raportul de condamnare îl descrie în termeni precum "lacom" și "lunecos", îl zugrăvesțte ca pe un narcisic și un mardeiaș incapabil să spună adevărul despre președinte, despre propria-i biografie.///Nimeni nu-l poate socoti credibil.  E în stare să spună orice ca să-și atingă obiectivul. E un martor fals, și prezența lui aici este o farsă", a rostit deputatul de Tennessee Mark Green într-un efort de discreditare care a fost reluat, în variante, tonuri și intensități diferite,  de fiecare membru Republican al comitetului. Nu a contat că însăși mărturia publică a lui Michael Cohen, recunoașterea culpabilității în instanța federală, colaborarea cu toate organele care-l anchetează pe Donald Trump, reprezintă tentative de răscumpărare a greșelilor trecutului pentru care plătește scump, cu dezonoare, excludere din barou și ani de închisoare. N-a contat, tot cu trecutul l-au lovit: sperjur,  condamnat pentru fraudaă fiscală, fals și uz de fals, ca să nu mai vorbim de vina capitală în ochii radicalilor Republicani că e apărat de un avocat, Lanny Davis, care a fost strateg Democrat, consiler juridic al președintelui Clinton, așadar, necesarmente, parte a conspirației stângisto-clintoniene de răsturnare a președintelui Trump, alesul poporului. N-a contat, pentru că, așa cum nota un Democrat, nu că minte Cohen se tem Republicanii, ci că spune adevărul.  

Adevărul despre posibila fraudă fiscală, despre suspectata încălcare a statutelor organizațiilor caritabile, despre eforturile de mușamalizare a idilelor sale prin metode ce contravin legilor de finanțare a campaniilor electorale, despre eventualitatea că un președinte al Statelor Unite a conspirat cu Rusia în influențarea și fraudarea alegerilor din 2016.

"Domnul Trump a fost la curent, mai mult, a dirijat negocierile privind Turnul Trump din Moscova, și a mințit despre asta, pentru că nici o clipă nu s-a așteptat să câștige alegerile, și pentru că acest proiect imobiliar i-ar fi putut aduce un câștig de sute de milioane de dolari", a adăugat Michael Cohen la lista lungă a suspiciunilor și certitudinilor care-l fac pe Donald Trump cel mai controversat, mai problematic președinte din istoria Americii.

"Am fost mințiți de președintele Trump, de copiii săi, de reprezentanții lui legali și, o spun cu tristețe, de cei care, dinlăuntrul Parlamentului, favorizează, cu zel, această enormă înșelătorie a cărei victimă este națiunea americană", a punctat Democratul de Missouri William Lacy Clay.

Donald Trump a calificat drept “minciuni” toate dezvăluirile făcute ieri de fostul său avocat Michael Cohen.

 

 
Ascultă AICI corespondența din SUA