Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Cătălin Teniță, Geeks for Democracy: Puterea nu ține cont de feed back-ul primit de la societatea civilă

ong.jpg

Protest Piața Victoriei

Puterea se raportează la societate ca la o turmă de oi fără drept de opinie mai spune Cătălin Teniţă. Inițiatorul Geeks for Democracy crede că puterea pieței și constanța protestelor din ultimii doi ani a inspirat magistrații să protesteze la rândul lor. 

 

"Marea problemă a puterii actuale este că nu ține cont de feed back-ul primit de la societatea civilă, de la ambasade și de la forurile europene", constată la RFI Cătălin Teniță, inițiatorul Geeks for Democracy, unul dintre organizatorii protestelor din Piața Victoriei.

Ce s-ar fi întâmplat dacă nu ar fi fost proteste? Nu am mai fi avut acești magistrați care luptă pentru dreptate

"Societatea civilă a fost foarte eficientă în a bloca acțiunile puterii și a început să își dea seama că trebuie să continue în ciuda impresiei că lucrurile se distrug. Fiecare miting, fiecare marș, fiecare om care poartă o banderolă în semn de solidaritate înseamnă ceva", spune Cătălin Teniță.Rep: Fostul ministru al justiției, Florin Iordache a declarat recent că, dacă s-ar intoarce în timp, ar da din nou celebra OUG 13. Cum comentați această declaratie?

C.T: Acești domni de la putere nu au mai mult bun simț acum decât înainte. Nu s-a schimbat nimic din punctul lor de vedere, au aceeași formă de a se raporta la societate ca la o turmă de oi care fără drept la opinie.

Rep: Este totuși o declarație care vine după doi ani de proteste care au scos oamenii în stradă

C.T: Marea problemă a acestei puteri actuale PSD - ALDE este că nu ține cont de feedback-ul primit de la societatea civilă, intelectualii, magistrații, ambasadele, Comisia de la Veneția, comitetele europene. Țin cont doar de ce vor ei, să pună un căluș justiției pentru a se vedea scăpați de pedepse.

Rep: Strada trebuie să creeze agenda publică și să puna intrebarile corecte spuneai in 2017. 2 ani si zeci de proteste mai tarziu care e puterea pietei?

C.T: Puterea pieței e ca puterea apei. Faptul că în toată perioada aceasta au fost proteste la care au participat de la un om sau câțiva oameni la proteste de sute de mii de persoane, cred că i-a oprit. Cred că piața și societatea civilă în genere au fost foarte eficiente în a bloca acțiunile puterii. Societatea civilă a început să își dea seama de faptul că trebuie să fie perseverentă în ciuda faptului că pare că lucrurile nu sunt terminate.

Fiecare miting, fiecare marș, fiecare om care poartă o banderolă în semn de solidaritate înseamnă ceva.

Rep: Cum vezi în 2019 relația societății civile cu puterea? Avem europarlamentare in mai, prezidentiale spre final de an. Sunt mize destul de puternice cat sa mobilizeze oamenii?

C.T: Cred că cei care au urmărit fenomenul politic în ultimii doi ani vor fi prezenți în număr mai mare la vot decât la alegerile trecute. Asta nu înseamnă că prezențele vor ajunge la media europeană. Înseamnă că partea asta de societate care urmărește ce se întâmplă în țară va acționa măcar prin vot sau prin susținerea unui candidat care are valori pro-europene.

 

 
Cătălin Teniță, Geeks for Democracy în dialog cu Andreea Pietroșel