Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Pagina de istorie: De ce a refuzat Nicolae Titulescu să fie președinte al României

titulescu_1931.jpg

Nicolae Titulescu și Nicolae Iorga în 1931
Image source: 
Wikipedia

În data de 4 martie 1882 se năștea, la Craiova, cel mai mare diplomat român din istorie. Nicolae Titulescu s-a remarcat prin activitatea sa prestigioasă la nivel internațional, dar și prin faptul că a dovedit o loialitate mai puțin obișnuită față de Familia Regală a României. Nicolae Titulescu a refuzat propunerea de a deveni șef de stat, pentru că acest lucru ar fi însemnat proclamarea republicii și renunțarea la monarhia constituțională.

Nicolae Titulescu a venit pe lume într-o veche familie de moșneni și de preoți. Tatăl său, Ion Titulescu, era absolvent de Drept și l-a încurajat și pe fiul său să urmeze studii juridice. Ion Titulescu a fost președinte al Curții de Apel Craiova, apoi a devenit prefect liberal al județului Dolj, precum și deputat.

Nicolae Titulescu a urmat cursurile Liceului Carol I din Craiova, pe care le-a terminat în mod magistral. A primit o bursă de studii la Paris, unde a absolvit Facultatea de Drept și și-a luat doctoratul. S-a întors în România în anul 1905, când a devenit profesor de drept civil la Universitatea din Iași. Peste alți doi ani, s-a mutat la Universitatea din București, iar în 1909 a decis să între în politică. Spre deosebire de tatăl său, a ales să activeze în Partidul Conservator Democrat, condus de Take Ionescu. În anul 1912, Nicolae Titulescu a fost ales deputat. S-a dovedit unul dintre susținătorii Unirii Transilvaniei cu România.

În timpul Primului Război Mondial, Nicolae Titulescu a devenit ministru de Finanțe în Guvernul de coaliție din refugiul de la Iași, în care prim-ministru era Ionel Brătianu. După ce România a fost constrânsâ să negocieze o pace separată cu Puterile Centrale, Nicolae Titulescu a plecat la Paris, unde a pus bazele Comitetului Național Român, alături de Take Ionescu, Traian Vuia sau Octavian Goga. Acest comitet milita pentru reluarea luptelor alături de Antantă.

După Unire și după moartea lui Take Ionescu, Partidul Consevator Democrat a fuzionat cu PNR, condus de Iuliu Maniu, iar Nicolae Titulescu a devenit un colaborator apropiat al acestuia. Din 1921, Nicolae Titulescu a devenit delegatul permanent al României la Liga Națiunilor. Timp de doi ani, a fost președintele acestui for. A fost singura persoană care a avut această onoare. Între 1928 și 1936, el a fost ministru de Externe al României, iar în 1927, după moartea Regelui Ferdinand I, el a refuzat propunerea de a deveni președinte al unei prezumtive republici românești. Nicolae Titulescu era adeptul monarhiei constituționale.

În plan extern, el a militat pentu apărarea păcii și pentru consolidarea Micii Antante și a Antantei Balcanice. De asemenea, a militat pentru consolidarea alianței cu Franța. Nicolae Titulescu s-a opus extremismelor, fapt ce i-a adus antipatia lui Hitler si aprecierea lui Albert Einstein. În 1936, a fost demis din funcția de ministru de Externe și a plecat în exil, unde a murit în 1941. Osemintele sale au fost readuse în țară în 1992 și reînhumate în curtea bisericii Sfântul Nicolae din Șcheii Brașovului.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Ascultați rubrica ”Pagina de istorie” în fiecare zi, de luni până vineri, dimineața de la 8.30 și de la 9.55 și după amiaza de la 17.20, numai la RFI România

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

Rubrica Pagina de istorie din 4 martie 2019