Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Dumitru Buzatu (PSD): Nu cred că actorii au citit OUG 7, haideți să fim serioși în țara asta

Câteva milioane de oameni nu au participat la protestele față de OUG 7 și e posibil ca o parte dintre ei să aprecieze acest cadru legislativ, declară la RFI liderul PSD Vaslui, Dumitru Buzatu. El se îndoiește că actorii care s-au solidarizat cu manifestanții din stradă cunosc foarte bine Ordonanța de Urgență ce modifică legile justiției.

Dumitru Buzatu comentează protestele de duminică seară din mai multe orașe ale țării pe tema OUG 7: ”E un drept al oamenilor să protesteze împotriva a ceea ce cred de cuviință. Trebuie să remarcăm totuși că au rămas acasă câteva milioane de oameni și e posibil ca acele milioane de oameni sau cel puțin o parte din acele milioane de oameni să aprecieze acest cadru legislativ”.

Liderul PSD Vaslui susține că magistrații care protestează au anumite interese: ”Magistrații, dincolo de litera legii sunt și ei oameni, sunt și de dreapta și de stânga, oameni care nu au nici o conduită politică, nici un vector politic care să-i orienteze. Unii dintre dânșii au niște interese extrem de puternice ca ceea ce a fost construit pe vremea domnului Băsescu să nu se strice și ca acele lucruri, sistemul, așa-zisul sistem să funcționeze în continuare”.

Dumitru Buzatu crede că actorii care au protestat duminică seară pe tema OUG 7 nu cunosc prevederile documentului: ”Probabil că a fost voința actorilor de acolo, nu cred că i-a scos cineva să protesteze. Sunt aproape deloc convins că actorii, evident, personalități artistice, unele de marcă știau foarte bine Ordonanța împotriva căreia protestau și că acea Ordonanță cuprindea prevederi care îi afecta direct. Haideți să fim serioși un pic totuși în țara asta”.

 

Rep.: Aici e vorba de un principiu.

D.B.: Principiul de a protesta fără să știi împotriva a ce.

 

Rep.: De unde știți că nu cunosc conținutul Ordonanței?

D.B.: M-am aplecat cu foarte-foarte mare atenție asupra acestei Ordonanțe și am văzut că e destul de complexă, adică trebuie ceva timp, cultură juridică, aș zice chiar și îndrumare în cazul unui om care nu se ocupă cu lucrurile astea, ca să pricepi toate aspectele respective. Eu nu cred că actorii au făcut treaba aceasta într-un mod conștient sau poate chiar pe baza unui curs. Totuși, n-ar fi bine ca înainte de a face anumite lucruri, să vedem despre ce este vorba?

 

Rep.: Actorii și oamenii care ies în stradă protestează pentru un principiu, faptul că este atacată justiția și că Ordonanța de Urgență a fost dată fără consultări prealabile.

D.B.: Știm toate stereotipiile acestea care sunt utilizate pentru a menține flacăra protestului. Știm de asemenea foarte bine că împotriva principiilor e greu să protestezi.

 

Rep.: Nu împotriva, ci pentru un principiu.

D.B.: În fine, pentru principiile respective, pentru... de acord. Dar ideea de principiu, ca lucru prim care e așezat la baza lumii acesteia nu cred că era chiar o idee care se afla în toate mințile care protestau în evenimentele care s-au succedat.

 
Dumitru Buzatu, despre protestele față de OUG 7