Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal European, 4 martie

comunicatii.jpg

Reuniunea informală a miniștrilor europeni în domeniul Comunicațiilor, Palatul Parlamentului, București, 1 martie 2019
Image source: 
romania2019.eu

Viitorul unei Europe puternic digitalizate post 2020, inteligența artificială și securitatea cibernetică au fost principalele subiecte la Reuniunea informală a miniștrilor europeni în domeniul Comunicațiilor care a avut loc la sfârșitul săptămânii la Palatul Parlamentului. Conferința a fost organizată de Ministerul Comunicațiilor și Societății Informaționale organizează, sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

„Ne dorim ca Europa să devină un lider global pe toate palierele digitale: tehnologie 5G, inteligență artificială, securitate cibernetică, calcul de înaltă performanță, Big Data”, a declarat ministrul român al Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu. Un subiect de maxim interes, inteligența artificială, a fost inclus pe agenda reuniunii, având o importanță politică și economică deosebită pentru Europa.

Miniștii UE responsabili de economia digitală s-au întâlnit săptămâna trecută cu omologii din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina în cadrul celei de-a treia conferințe cu statele din Parteneriatul Estic.

Cu ocazia conferințe, Ministerul Cominicațiilor român  în parteneriat cu Romfilatelia, a organizat o expoziție cu panouri filatelice reprezentative românești în fața Sălii Constantin Stere din Palatul Parlamentului.

 

Combaterea terorismului, gestionarea migrației și politica de vize au fost principalele teme de discuții la Reuniunea comună a înalților funcționari din Uniunea Europeană  și Statele Unite pe domeniile justiție și afaceri interne care a avut loc la Palatul Parlamentului la sfârșitul săptămânii trecure.

Referitor la lupta împotriva terorismului, s-au purtat discuții despre stadiul acordului UE-SUA privind Registrul cu Numele Pasagerilor, cooperarea pentru combaterea conținutului terorist online, amenințările la adresa securității și schimbul de informații. Cu privire la migrația și politica de vize, s-au abordat chestiuni legate de combaterea contrabandei, a traficului cu migranți, precum și cu privire la politica de vize a SUA în relație cu cele cinci state membre UE care nu beneficiază de reciprocitate în materie de vize.

În ceea ce privește justiția, agenda reuniunii a inclus reziliența sistemelor electorale, securitatea și libertatea în spațiul cibernetic și accesul transfrontalier la probe electronice.

Dialogul UE-SUA pe dimensiunea externă a domeniilor justiție și afaceri interne este unul tradițional și are loc semestrial, pe durata fiecărei președinții rotative la Consiliul UE.

 

Toate edițiile rubricii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal european din 4 martie 2019