Play
Ascultă RFI Romania
Play
Ascultă RFI France
Ascultaţi


Pagina de istorie: Stalin și icoanele ortodoxe în care apare

stalin_icoana.jpg

Sursa imaginii: 
Facebook

În 5 martie 1953 înceta din viață unul dintre cei mai mari criminali din istorie. Iosif Stalin a organizat crime colective a căror grozăvie îl transformă într-un tovarăș demn de dispreț al lui Adolf Hitler sau Mao Tze Dun. Însă, pentru unii ruși, Iosf Stalin rămâne un model demn de admirat, iar în unele biserici ortodoxe au apărut așa-zise icoane care includ și chipul lui Stalin.

Iosif Stalin a fost în tinerețe student la Teologie ortodoxă, apoi, după ce a fost exmaticulat din seminar, s-a transformat într-un gangster sângeros. Ascensiunea comunismului i-a deschis calea spre putere lui Stalin.

În anul 1917, a devenit editorul principalului organ de propagandă al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice, ziarul Pravda. Tot în același an, Stalin a devenit membru al Comitetului Central al Partidului Comunist. Imediat după aceea, a fost numit și comisar politic al Armatei Roșii. S-a remarcat prin cruzime și încăpățânare. Ascensiunea sa a continuat cu intrarea în Guvernul Uniunii Sovietice, în calitate de Comisar al Poporului pentru Afacerile Naționalităților. Din 1922, Iosif Stalin a devenit secretar general al Partidului Comunist.

Brutalitatea sa l-a îngrozit chiar și pe Lenin, care a cerut îndepărtarea gangsterului politic din conducerea partidului bolșevic. Însă Lenin era muribund și nimeni nu îl mai asculta. După moartea lui Lenin, puterea în Rusia sovietică a fost preluată de o troikă, formată din Stalin, Kamenev și Zinoviev. Treptat, Stalin și-a eliminat și ucis toți rivalii politici. În anii care au urmat, Stalin a comis noi grozăvii, printre care Holodomorul, genocidul îndreptat împotriva ucrainienilor. De asemenea, zeci de mii de preoți, călugări și călugărițe au fost uciși fără menajamente sau au fost deportați în lagărele de muncă forțată organizate de comuniști.

Nu doar clericii Bisericii Ortodoxe au fost persecutați, ci și preoți și credincioși catolici, adepți ai iudaismului, islamului sau budismului. Au existat mai multe valuri de teroare ordonante de Stalin, care au decimat inclusiv elita comunistă sau corpul de ofițeri ai Armatei Roșii. În cârdășie cu tovarășul său de drum, Hitler, în Cel de-al Doilea Război Mondial, Stalin a atacat Finlanda, a invadat Polonia și a ocupat Țările Baltice, Basarabia și Bucovina de Nord. Însă rivalitatea dintre cei doi tirani a mascat faptul că Rusia lui Stalin era un stat agresor.

În timpul războiului, Stalin și-a asigurat sprijinul unor episcopi ortodocși colaboraționști. Stalinismul ortodox a provocat o schismă între episcopii ortodocși ruși din interiorul URSS și ierarhii ruși din exil. Iosif Stalin a transformat Biserica Ortodoxă într-o anexă a partidului, iar după război, când a ocupat Europa Centrală și de Est, a decis să transforme bisericile ortodoxe locale în sateliți ai bisericii rusești. Un alt obiectiv a fost distrugerea Bisericii Greco-Catolice din țări precum România sau Ucraina.

Stalin a murit în 1953. Însă sunt ruși care îl consideră drept un model demn de urmat. Printre ei și preoți ortodocși care se autodeclară staliniști. În Moscova au apărut pseudoicoane care îl prezintă pe Stalin binecuvântat de o presupusă sfântă, Matrona, canonizată de fostul patriarh Alexei al II-lea, despre care istoricii cred că a fost general KGB. Alte asemenea reprezentări au fost descoperite la Sankt Petersburg. O altă pseudoicoană, dezavuată de ierarhia ortodoxă, îl reprezintă pe Stalin și pe acoliții săi care ar fi binecuvântați de Fecioara Maria.

 

Rămâneţi alături de noi la Pagina de istorie pentru a afla poveşti din trecut, dar şi pentru că presa de azi este ciorna istoriei de mâine.

Toate edițiile rubricii Pagina de Istorie: http://www.rfi.ro/tag/pagina-de-istorie

 
Rubrica Pagina de istorie din 5 martie 2019