Direct Jurnale Direct Monde
Ascultaţi


Jurnal european, 5 martie

ro_ue.jpg

Image source: 
romania2019.eu

Noi tratamente antimicrobiene pentru a combate rezistența la antibiotice, etichetarea mai clară a pneurilor, așa încât consumatorii să poată alege produse cu o aderență bună și mai puțin poluante și interzicerea pescuitului în zece țări care au ieșire la Oceanul Arctic, iată trei dintre subiectele discutate de oficialii europeni la București în ultimele zile, în contextul ocupării de către România a președinției consililiului european. 

Specialiștii și oficialii europeni din domeniul sănătății recomandă găsirea unor alternative noi în domeniul terapiei antimicrobiene, în contextul în care rezistența la medicamente și infecțiile asociate asistenței medicale reprezintă unul dintre primele 10 riscuri globale la adresa sănătății în 2019 și în anii ce urmează. O conferință pe această temă a avut loc la sfârșitul săptămânii trecute la București.

„Este timpul sa acționăm acum, deoarece perioada optimă de intervenție se scurge cu repeziciune. Fără măsuri imediate, comune sectoarelor uman, animal si de mediu, tot mai multe infecții vor afecta viaţa pacienților, dar si sistemele de sănătate si economiile in Europa si la nivel global”, a spus ministrul român al sănătății, Sorina Pintea.

Concluziile dezbaterilor arată că, deși la nivel european există legislație, regulamente și proceduri în acest domeniu, acestea trebuie respectate și implementate pentru micșorarea decalajelor dintre state. Este nevoie ca Statele Membre UE să consolideze abordarea „One Health” și să includă alături componentele de sănătate umană , animală și de mediu, aspectele financiare și educaționale necesare realizării obiectivelor din Planurile Naționale de Acțiune.

 

 

Uniunea Europeană  își actualizează normele privind etichetarea pneurilor, așa încît consumatorului să-i fie mult mai ușor să afle informații privind aderența pe zăpadă și pe gheață, nivelul de zgomot pe care îl produc, precum și eficiențaîn raport cu consumul de combustibil. Consiliul Europei și-a adoptat poziția de negociere cu privire la noile norme propuse și urmează discuții în Parlamentul European pe această temă.

Normele vor contribui totodată la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră în sectorul rutier și vor ajuta astfel UE să își îndeplinească angajamentele asumate în temeiul Acordului de la Paris.

„Noile cerințe privind afișarea etichetei, inclusiv pentru vânzarea la distanță și vânzările pe internet, vor îmbunătăți vizibilitatea sa pentru consumatori și vor garanta că aceștia sunt pe deplin informați atunci când iau decizii de cumpărare. Regulamentul îmbunătățește și asigurarea respectării, creând o obligație de a înregistra pneurile într-o bază de date a produselor”, a declarat Anton Anton, ministrul energiei din România.

Domeniul de aplicare al regulamentului este extins pentru prima dată la pneurile pentru camioane și autobuze - pneurile C3.

Transportul rutier generează aproximativ 22 % din emisiile totale de gaze cu efect de seră din Uniune, iar pneurile, mai ales din cauza rezistenței la rulare, sunt răspunzătoare pentru 5 %-10 % din consumul de combustibil al unui vehicul.

 

Uniunea Europeană va deveni, în curând, parte a unui acord internațional de prevenire a pescuitului nereglementat în marea liberă din zona centrală a Oceanului Arctic.

Consiliul a adoptat ieri o decizie privind încheierea acestui acord, care a fost semnat la 3 octombrie 2018 de cele cinci state de coastă de la Oceanul Arctic – Canada, Danemarca (acționând în numele Groenlandei și al Insulelor Feroe), Norvegia, Rusia și Statele Unite – alături de China, UE, Islanda, Japonia și Coreea de Sud.

Acordul prevede ca zece țări vizate să interzică pescuitul comercial în porțiunea de mare liberă a Oceanului Arctic pentru o perioadă inițială de 16 ani (care urmează să fie prelungită automat la fiecare cinci ani), până în momentul în care oamenii de știință vor confirma că se poate realiza în mod durabil și până când părțile vor conveni asupra mecanismelor de asigurare a durabilității stocurilor de pește.

Este prima dată când marea liberă arctică este reglementată de un regim internațional de conservare și gestionare.

 

Toate edițiile emisiunii Jurnal europeanhttps://www.rfi.ro/tag/jurnal-european

Rubrica Jurnal European din 5 martie 2019